Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от артефакти, изнесени

...
Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от артефакти, изнесени
Коментари Харесай

Британският музей върна на Ирак най-голямата колекция от откраднати артефакти

Британският музей върна на Ирак най-голямата сбирка от артефакти, изнесени нелегално от страната и открити на територията на Англия, написа „ Таймс”.

Церемонията по предаването на експонатите се е състояла в резиденцията на иракския дипломат в Лондон. Колекцията включва 156 глинени плочки с клинопис, които съставляват административни документи, писма, учебни текстове и математически калкулации. По-голямата част от експонатите са датирани към 2100 и 1800 година до н.е. и произлизат от третата династия на Ур.

Според изданието, през 2011 година митническите служби конфискуват товар, импортиран във Англия от Обединените арабски емирства. В съпътстващите документи е било записано „ дребна глинена плочка ръчно производство” с оповестена цена в размер на няколкостотин английски лири.

Откритите експонати са предадени на Британския музей за установяване на тяхната стойност. Смята се, че артефактите са били разграбени от локалните поданици през 2003 година и изнесени от Ирак в ОАЕ.

Като благодари на управляващите във Англия, посланикът на Ирак е подчертал, че връщането на разграбените иракски съкровища е приоритет на държавното управление и народа на Ирак.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР