Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражбите,

...
Британският музей е открил още 268 изчезнали експоната след кражбите,
Коментари Харесай

Полицията откри още 268 откраднати експоната от Британския музей

Британският музей е разкрил още 268 изчезнали експоната след кражбите, открити в институцията, съобщи ДПА.

Общо 626 от към 1500 изчезнали или откраднати предмета към този момент са открити по целия свят, в това число в Европа и Северна Америка, и са върнати назад в сбирката на културната институция в Лондон.

В последната обновена информация на музея от февруари се показва, че повече от 350 артефакта са били върнати, като измежду тях има типичен гръцки и римски скъпоценни камъни и бижута.

" Малцина чакаха, че този ден ще пристигна, даже аз имах подозрения ", сподели ръководителят на настоятелството на Британския музей и някогашен министър на финансите Джордж Озбърн. " Когато съобщихме..., че предметите са били откраднати от нашата сбирка, хората разбираемо допуснаха, че това е всичко - надали в миналото ще забележим повече от шепа от тях още веднъж. Обикновено това се случва при сходни обири ", означи той.

Екипът на Британския музей обаче не се отхвърля. " Благодарение на умелата детективска работа и мрежата от доброжелатели постигнахме незабравим резултат ", сподели Озбърн. Според него над 600 артефакта към този момент са върнати, а местонахождението на други към 100 е открито, като това е половината от експонатите, за които е открито, че са изчезнали. 

Той акцентира, че " търсенето на другите изчезнали предмети продължава ".  Озбърн прикани всеки, който има някаква информация, " да последва образеца на тези, които ни помогнаха, и да се свърже с нас ".

След като обири от хранилищата на Британския музей бяха разкрити през август 2023 година, шефът Хартвиг Фишер подаде оставка. Постът краткотрайно беше ангажиран от някогашния началник на лондонския музей " Виктория и Албърт " сър Марк Джоунс.

През март напускащият управителния пост в Националната портретна изложба Никълъс Кулинан беше разгласен за непрекъснат шеф на Британския музей.

Институцията демонстрира част от върнатите след кражба предмети в изложбата " Преоткриване на скъпоценни камъни ", която може да се прегледа до 15 юни.

Предприети са правни дейности през месец март против някогашния куратор в музея Питър Хигс, който беше уволнен през юли м.г., напомня ДПА. Той е разследван от полицията, само че не са му предявени обвинявания до момента.

Хигс работи в продължение на 30 години в отдела за Древна Гърция и Рим в Британския музей. Той не участва на съвещание на Висшия съд в Лондон поради влошеното си здравословно положение. Хигс считал да оспорва желае против него, стана ясно в правосъдната зала. Британският правосъден министър Хедър Уилямс подреди на някогашния куратор да върне откраднати експонати, в случай че има такива у него, напомня ДПА. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР