Британският министър за международна търговия Грег Хендс посети България тази

...
Британският министър за международна търговия Грег Хендс посети България тази
Коментари Харесай

Британският министър за международна търговия Грег Хендс посети България

Британският министър за интернационална търговия Грег Хендс посети България тази седмица, с цел да се запознае с подготовката на страната за първото ѝ председателство на Европейски Съюз. Министър Хендс изрази поддръжката на Англия за българските цели на председателството, изключително по тематиката за Западните Балкани, като по едно и също време с това изследва способи за поощряване на комерсиалните взаимоотношения сред България и Англия.

По време на двудневната си аудиенция, министър Хендс се срещна с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на стопанската система Емил Караниколов и заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, с които разискаха бъдещата комерсиална политика на Англия и на Европейски Съюз, както и основни браншове в връзките сред двете страни като енергетиката.

Двустранната търговия сред Англия и България се е удвоила за последните 10 години. Англия е осмият максимален експортен пазар, равняващ се на 3% от общия експорт на артикули. Освен това, Обединеното кралство е петият максимален вложител в България за 2016г., с вложения на стойност повече от 180 млн. евро. Британският експорт към България се състои от необятен кръг браншове, като телекомуникационно съоръжение, профилирани машини, медикаменти, храни и питиета.

„ Радвам се, че тази седмица се срещнах с сътрудниците си в България, с цел да обсъдим метода ни към бъдещите търговски връзки и да работим за унищожаване на бариерите пред свободната търговия, където ги има ", сподели министърът за интернационална търговия на Англия.

„ С напускането на Европейския съюз, желаеме да подсигуряваме, че английските компании имат свободата да търгуват с европейските пазари и да работят в границите на тези пазари - и да позволим на европейския бизнес да прави същото във Англия ", разяснява Хендс по отношение на излизането на страната му от Европейски Съюз.

Министър Хендс се срещна също и с представители на локалния бизнес и членове на Британско-българската бизнес асоциация, с цел да очертае бъдещето на комерсиалните връзки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР