Британският министър-председател Тереза Мей се изправи вчера пред нов изблик

...
Британският министър-председател Тереза Мей се изправи вчера пред нов изблик
Коментари Харесай

Парламентарен бунт заплашва Тереза Мей заради митническия съюз с ЕС

Британският министър-председател Тереза Мей се изправи през вчерашния ден пред нов изблик на напрежение в личната си консервативна партия, откакто група депутати, поддръжници на Брекзит, заплашиха да отдръпват поддръжката си за нея, в случай че не се откаже от проекта си за митнически съюз с Европейски Съюз след излизането на Англия, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Около 60 консервативни депутати от Групата за европейски проучвания (ERG) са изпратили на Мей отчет от 30 страници, в които се опълчват на такава опция, която съгласно тях бе понижила полето за маневриране на Обединеното кралство след Брекзит и би лишила от смисъл решението на британците да изоставен Европейски Съюз, оповестяват английски медии.

Министър-председателят неведнъж е заявявявала, че желае страната да напусне митническия съюз и общия пазар, с цел да може свободно да договаря личните си търговски партньорства, по-специално със Съединените щати и страните от Общността на нациите (бившата Британска общност).

Но защото Европейски Съюз съставлява близо половината от английската външна търговия, тя обмисля две благоприятни условия за ограничение на резултата от Брекзит. Едната се състои в чисто софтуерно запазване на естествения търговски продан.

Другата опция, която наподобява е желана от Тереза Мей, има тип на митническо съглашение посредством което Англия да ползва митническите цени на Европейски Съюз на границата си за артикули, преминаващи директно през нейната територия, които по-късно да превежда на Европейски Съюз, както и личните си мита за стоките, предопределени за страната.

Запитана през вчерашния ден на обичайния парламентарен надзор пред депутатите, тя не отговори тъкмо и несъмнено. " Ще напуснем митническия съюз, като се погрижим комерсиалният продан с Европейски Съюз да става по допустимо най-лесен метод. Има няколко метода за това ", съобщи Мей.

Според членовете на изследователската група изборът на митнически съюз би бил " акт на оповестяване на война ", защото следователно те биха могли да стартират протест в Народното събрание и да отдръпват поддръжката си за държавния проектозакон за излизането от Европейски Съюз, парализирайки по този метод дейностите на изпълнителната власт.

Въпросът отразява дълбокото разделяне в Консервативната партия по въпроса за Брекзит сред поддръжниците на запазването на тесни връзки с Европейски Съюз и последователите на излизане без никакви отстъпки.

Лейбъристката съпротива се възползва от случая, с цел да съобщи, че Тереза Мей е пленник на екстремистите про-Брекзит в личната си партия, по думите на депутата Пол Блумфийлд. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР