Британският министър-председател Риши Сунак промени решението си да не присъства

...
Британският министър-председател Риши Сунак промени решението си да не присъства
Коментари Харесай

Риши Сунак все пак ще присъства на срещата за климата

Британският министър-председател Риши Сунак промени решението си да не участва на климатичната конференция на Организация на обединените нации в Египет, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

По-рано премиерската канцелария сподели, че Сунак ще пропусне форума, който се открива в неделя, поради " неотложни вътрешни задължения ". Днес обаче той разгласи в Туитър, че ще взе участие в двуседмичната среща на върха, тъй като " няма дълготраен разцвет без дейности по климатичните промени ". " Няма енергийна сигурност без вложение във възобновими източници ", означи Сунак.

Първоначалното му решение да пропусне форума беше разкритикувано от мнозина, в това число съветника по климата Алок Шарма.

В момента Англия е ръководител на Конференцията на страните, известна с абревиатурата КОП. Страната беше хазаин и на срещата на върха за климата предходната година в Глазгоу.

Представители на близо 200 страни ще се съберат в Египет от 6 до 18 ноември за 27-та Международна конференция за климата (КОП27), с цел да потърсят отговори на провокациите, които оферират климатичните промени.

Предходната конференция в Глазгоу преди година и бе определяна от мнозина като " последната и най-хубава опция " да се удържи световното повишение на температурата до 1,5 градуса по Целзий през този век. Оттогава обаче излъчванията доближиха рекордни нива, откакто се бяха намалили поради коронавирус локдауните. Само през тази година станахме очевидци на пагубни бедствия - от сушата в Африканския рог и наводненията в Пакистан, Южна Африка и Австралия до пожарите и горещите талази в Европа, Съединени американски щати, Монголия и Южна Америка.

" На всеки климатичен фронт единственото решение са решителни и солидарни дейности. КОП27 е мястото, на което всички страни могат да покажат, че вземат участие в тази борба и го вършат дружно ", съобщи на 3 октомври генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш.

Срещата в Шарм ел Шейх няма да е толкоз инспекция до каква степен съглашението се извършва, а по-скоро опция да се възобнови задължението на страните за намаляване на следствията от климатичните промени и финансирането на този развой. В Египет ще се реши и какви да са идващите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да се осъществят тези задължения. Залогът обаче е прекомерно огромен и се обрисуват значително основни диспути.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР