Британският министър-председател Риши Сунак пристигна в четвъртък в Тел Авив,

...
Британският министър-председател Риши Сунак пристигна в четвъртък в Тел Авив,
Коментари Харесай

Британският премиер Сунак в Израел. Какво има в дневния му ред?

Британският министър-председател Риши Сунак дойде в четвъртък в Тел Авив, с цел да „ изрази взаимност с израелския народ “, защото непрекъснатите израелски бомбардировки над линията Газа унищожиха жилищни здания и убиха повече от 3400 палестинци.

„ Искам да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас “, сподели Сунак, защото страната му твърдо застана зад Израел след офанзивата на Хамас на израелска земя, която умъртви повече от 1400 души. Хамас също взе в плен минимум 199 души.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Съединени американски щати постанова несъгласие на резолюция на Организация на обединените нации, призоваваща за филантропична пауза във войната Израел-Хамас A любовна история, родена в бомбардираната болница Ахли в Газа „ Това е геноцид, а не война “: Унищожаването на Газа провокира митинги по целия свят завършек на списъка

Пътуването идва в миг, когато растящият брой на жертвите провокира митинги в Близкия изток, с опасения, че спорът сред Израел и Палестина може да ескалира в по-широка районна война.

Офисът на Сунак сподели на организация Ройтерс, че той ще „ показа съболезнованията си “ за загубата на живот както в Израел, по този начин и в Газа, предупреждавайки за по-нататъшна ескалация.

Посещението му ще го накара да извърши внимателен акт на балансиране, като всяка неправилна стъпка може да разпали напрежението. Ето един взор към присъединяване на Англия в района.

Каква е позицията на Англия по отношение на спора?

Досега Англия оказа твърда поддръжка на Израел, като Сунак назова офанзивата на Хамас „ разгром “.

„ Това безчовечие беше екзистенциален удар против самата концепция за Израел като сигурна татковина на еврейския народ “, сподели Сунак пред Камарата на общините в понеделник.

Той прикани Израел „ да преследва Хамас, да вземе назад заложниците, да възпре по-нататъшни нахлувания и да укрепи сигурността си в дълготраен проект “.

„ Това би трябвало да бъде направено в сходство с интернационалното филантропично право, само че също по този начин като се признава, че те са изправени пред гневен зложелател, който се вгражда зад тила на цивилни “, сподели той.

Решението на Англия да се въздържи от вчерашното гласоподаване в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на резолюция, призоваваща Израел да позволи филантропична помощ в Газа, значително мина под радара. Резолюцията беше блокирана от Съединените щати на съображение, че не загатва категорично правото на Израел на самозащита.

След като отхвърли да заеме позиция в сряда, Сунак въпреки всичко се чака да упорства за филантропичния кулоар през граничния пункт Рафа с Египет.

Тъй като Консервативната партия на Сунак сега пада в анкетите, Лейбъристката партия гледа към победа на общите избори, които се чака да се проведат идната година.

Лидерът на лейбъристите Кейр Стармър до момента е възприемал сходен звук като Сунак във връзка с спора Израел-Газа, само че е изправен пред протест в личната си партия след мнения предходната седмица, в които се допуска, че той поддържа „ правото “ на Израел да прекъсне електрозахранването и водоснабдяването на 2,3-милионното население на Газа.

Правозащитни групи споделят, че израелската блокада на Газа е равносилна на групово наказване и военно закононарушение.

Каква е историята на Англия в Палестина?

Попитайте множеството палестинци какво се крие в основата на тежкото им състояние и те евентуално ще обвинят Артър Балфур.

Още през 1917 година, до момента в който служи като външен министър на Англия, Балфур даде обещание да сътвори „ народен дом “ за еврейския народ в Палестина в Декларацията на Балфур.

Англия управляваше Палестина – дом на еврейско малцинство и арабско болшинство – след успеха над Османската империя през Първата международна война.

След Декларацията на Балфур евреите, бягащи от гонене в Европа, започнаха да идват в по-голям брой, изключително по време на нацисткия Холокост през Втората международна война.

Англия се отдръпва през 1948 година, когато еврейските водачи афишират основаването на страната Израел и еврейските милиции вилнеят против палестинците, принуждавайки ги да бягат.

Около 750 000 палестинци бяха разселени в акция за етническо пречистване, като някои се озоваха в Йордания, Ливан и Сирия, а останалите бяха притиснати в останалата територия в Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим. Палестинците назовават ​​принудителното разселване " Накба " или злополука. През 1967 година Израел завладя останалите палестински територии – стъпка, която не беше приета от интернационалната общественост.


Какви са връзките на Англия с Израел?

Англия има мощни връзки с Израел, само че двамата съдружници не постоянно са съгласни по някои външнополитически въпроси.

През март израелският министър председател Бенямин Нетаняху посети Лондон за диалози със Сунак, като Иран беше преди всичко в дневния ред. Въпреки че Англия наложи наказания на най-големия зложелател на Израел, тя не стигна толкоз надалеч, колкото би желал Нетаняху, като не дефинира Корпуса на стражите на ислямската гражданска война на Иран като „ терористична “ организация.

Сунак също употребява диалозите, с цел да изрази загрижеността си по отношение на противоречивата правосъдна промяна на Нетаняху.

Имаше някои сложни моменти в предишното. Англия наложи оръжейно ембарго на Израел след нашествието на последния в Ливан през 1982 година

При обтегнати връзки тогавашният министър-председател на Израел Менахем Бегин утвърди оръжейна договорка с Аржентина през 1982 година, която се бори с Англия във Фолклендската война.

Какво да чакаме от визитата на Сунак в Израел?

Посещението на Сунак беше оповестено за дипломатически подтик за деескалация на обстановката.

„ Министър-председателят и президентът Херцог подчертаха наложителната нужда да се избегне по-нататъшна ескалация на насилието в района. Те се съгласиха да продължат да работят дружно за тази цел “, се споделя в изказване от кабинета на английския министър-председател след срещата на Сунак с израелския президент Исак Херцог.

Очаква се той да следва линията, възприета през вчерашния ден от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който до момента е поемал водеща роля в посредничеството за мир в района сред Израел и неговите съседи.

Лондон има наклонност да върви в крайник с Вашингтон във връзка с външната и отбранителната политика, изключително когато става въпрос за правото на Украйна на самозащита в лицето на нахлуването на Русия на нейна територия.

Кацайки на летище Бен Гурион в Тел Авив, Сунак сподели на локални кореспонденти: „ Преди всичко съм тук, с цел да изразя своята взаимност с израелския народ. Претърпяхте неизразим, отблъскващ терористичен акт и желая да знаете, че Обединеното кралство и аз сме с вас. “

По-рано той сподели, че детонацията в болничното заведение в Газа, която аргументи всеобщи палестински жертви, би трябвало да бъде „ повратен миг за водачите в района и по света да се обединят, с цел да избегнат по-нататъшна рискова ескалация на спора “. Англия, сподели той, ще бъде „ в челните редици на тези старания “.

Наред с визитата на Сунак, английският външен министър Джеймс Клевърли, който посети Израел предходната седмица, ще пътува до Египет, Турция и Катар през идващите три дни, с цел да разиска спокойно разрешаване на спора.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР