Британският министър-председател Риши Сунак обяви първата в света среща на

...
Британският министър-председател Риши Сунак обяви първата в света среща на
Коментари Харесай

Сунак обяви първата среща на върха, посветена на изкуствения интелект

Британският министър-председател Риши Сунак разгласи първата в света среща на върха по въпросите на изкуствения разсъдък, като по време на визитата си във Вашингтон изиска водеща роля на Обединеното кралство в ограничението на евентуалните опасности.

Сунак ще се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом в четвъртък за диалози, по време на които ще изрази и непоколебима поддръжка за Украйна. Младият водач на консерваторите води постоянно сложни борби, с цел да покаже значимостта на Обединеното кралство след Брекзит, оповестява Агенция Франс Прес.

Откривайки двудневното си пътешестване, министър-председателят разгласи, че през втората половина на годината Англия ще организира първата в света среща на високо ниво по въпросите на изкуствения разсъдък.

" ИИ има необикновен капацитет да промени живота ни към по-добро. Но би трябвало да сме сигурни, че той се създава и употребява по метод, който е безвреден и сигурен ", съобщи Сунак.

" Неведнъж в историята сме изобретявали нови технологии, които трансформират парадигмата, и сме ги употребявали за богатството на човечеството. Това е, което би трябвало да създадем още веднъж ", добави той.

По време на срещата на върха в Япония предишния месец Г-7 прикани за дейности в региона на ИИ.

Миналата седмица Съединените щати организираха с Европейския съюз диалози за кодекс за държание в региона на ИИ. Сунак упорства за предстоящ световен регулатор на ИИ, който да бъде основан в Лондон.

" Обединеното кралство е в добра позиция да играе водеща роля. Извън Съединени американски щати ние евентуално сме водещата нация в региона на ИИ измежду демократичните страни. Имаме опция да въведем вярна регулация, с цел да защитим нашите жители ", съобщи Сунак пред TalkTV.

" Най-голямата жертва "

Сунак стартира двудневното си посещаване в Съединени американски щати с поднасяне на венец на Гроба на незнайния боец в Националното гробище Арлингтън, а бойците изстреляха залп от 19 пушки.

" В памет на тези, които дадоха висшата жертва, с цел да можем да живеем свободно. Ние ще ги помним ", се споделя в написаното на ръка обръщение от Сунак върху венеца.

Очаква се войната в Украйна да господства в диалозите му с Байдън, като Англия ще се причисли към Съединени американски щати в отстояването на мощна военна поддръжка за Киев.

Посещението идва в миг, когато Русия и Украйна си разменят обвинявания за това кой е взривил огромния язовир Каховка, предизвиквайки опустошителни наводнения.

Всяко съзнателно посягане против язовира би представлявало " най-голямото нахлуване против гражданска инфраструктура в Украйна от началото на войната и просто би демонстрирало новите низини, които бихме видели от съветската експанзия ", съобщи Сунак пред кореспонденти на борда на самолета си от Лондон.

Съединените щати и Англия към момента не са разпознали виновника.

Но в изявление за ITV News Сунак съобщи, че Русия е следвала " целенасочена тактика за нанасяне на удари по гражданската инфраструктура ".

" Това е погрешно, варварско и ужасяващо. Ето за какво им оказваме такава мощна поддръжка и ще продължим да го вършим ", сподели той за украинците.

Сунак разяснява и английския министър на защитата Бен Уолъс като претендент за началник на НАТО преди срещата на върха на западния боен алианс идващия месец в Литва. Премиерите на Дания и Естония също се преглеждат като кандидати за поста.

Мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври.

Да се надяваме на бизнеса

Ден преди диалозите си с Байдън Сунак се срещна с най-високопоставения републиканец във Вашингтон - ръководителя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, който похвали дългогодишния съюз.

" Когато връзката ни е по-силна, светът е по-сигурен и демокрацията се развива ", сподели Маккарти.

Въпреки необятната поддръжка, която Съединени американски щати оказват на Англия, Сунак съвсем се е отказал от комерсиално съглашение след Брекзит с администрацията на Байдън, която демонстрира стеснен възторг.

Сунак посочи военния съюз сред Съединени американски щати и Англия, с цел да аргументира икономическите връзки.

" Точно както оперативната съгласуемост сред нашите военни сили ни даде преимущество на бойното поле пред нашите съперници, по-голямата икономическа оперативна съгласуемост ще ни даде решаващо преимущество през идващите десетилетия ", сподели Сунак, богат някогашен банкер, който е учил в Съединени американски щати и има парцел в Калифорния.

Министър-председателят упорства за облекчения от страна на Съединени американски щати за производителите на коли в Обединеното кралство посредством по-голям достъп до значими минерали, употребявани в батериите, откакто Законът за понижаване на инфлацията на Байдън предложи големи дотации на фирмите с активност в Съединени американски щати.

По-късно Сунак трябваше да следи мача на бейзболния тим " Вашингтон Нешънълс " против " Аризона Даймъндбекс " по време на втория годишен " Ден на другарството сред Обединеното кралство и Съединени американски щати ", с който се означават 238 години от установяването на дипломатически връзки.

Но запаленият играч по крикет се въздържа от опцията да хвърли церемониалното първо подаване – евентуално с цел да не се обърка нещо при хвърлянето. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР