Британският министър-председател Риши Сунак обвини гръцкия си колега, че политизира

...
Британският министър-председател Риши Сунак обвини гръцкия си колега, че политизира
Коментари Харесай

Атина поиска връщането на древните мраморни статуи, изнесени от Гърция през XIX в.

Британският министър-председател Риши Сунак упрекна гръцкия си сътрудник, че политизира дългогодишния спор за гръцките антики, съхранявани в музеите на Обединеното кралство, като съобщи, че водачът единствено се пробва да " изнесе естрада " по този въпрос.

В изявлението си по време на противоречивите въпроси на министър-председателя в английския парламент Сунак изясни решението си да анулира срещата с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис по-рано тази седмица, като съобщи, че той се е съгласил да не се концентрира върху връщането на антиките от V век, известни като Мраморите Елгин.

" Когато стана ясно, че задачата на срещата не е да се разискват основни въпроси на бъдещето, а по-скоро да се акцентират и преекспонират въпроси от предишното, това беше несвоевременно ", сподели той.

 Даунинг стрийт съобщи, че Мицотакис е нарушил обещано по-рано заричане да остави настрани десетилетния спор, базирайки се на неотдавнашно изявление за английски медии, в което той упорства за връщането на мрамора.

По-късно гръцкият министър на културата Лина Мендони удари Лондон по " варварството ", като съобщи, че " скулптурите са плод на кражба ", и в същото време даде обещание да се обърне към Британския музей, където се съхраняват резбите.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър също разкритикува Сунак поради дипломатическата препирня, като съобщи: " Няма значение Британският музей, министър-председателят е този, който явно е изгубил мрамора си. " Стармър се срещна с Мицотакис в понеделник, тъкмо преди анулираната среща с министър-председателя, и по-късно отбрани Гърция като " сътрудник от НАТО, стопански съдружник, един от най-важните ни сътрудници в битката с незаконната имиграция ".

Резбите са отстранени от гръцкия храм Партенон при започване на XIX в. от английския посланик лорд Елджин - тогава дипломат в Османската империя, която по това време ръководи Гърция. Оттогава те остават във притежание на Обединеното кралство и Сунак дава обещание в никакъв случай да не анулира законодателството от 1963 година, което не разрешава на Британския музей да върне съкровищата.

Гръцкото държавно управление в началото изиска резбите през 1983 година, само че Обединеното кралство неведнъж отхвърли настояванията му, даже отхвърли предлагането на Организация на обединените нации да посредничи в разногласието през 2015 година Въпреки съпротивата на Лондон обаче ЮНЕСКО продължи да приканва двете страни да разрешаване на въпроса посредством " двустранни договаряния за връщане и реставрация на културни полезности ".

 Снимка: АP

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР