Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента

...
Британският министър-председател Борис Джонсън, загубил всички важни гласувания в парламента
Коментари Харесай

Съботна драма: Решаващ рунд от битката за Брекзит в британския парламент днес

Британският министър-председател Борис Джонсън, изгубил всички значими гласувания в Народното събрание от встъпването си в служба, се изправя пред титанична борба през днешния ден, когато ще показа своята договорка за Брекзит с Европейския съюз пред подозрителните депутати.
Джонсън залага политическата си орис на това да успее да завоюва болшинство в поддръжка на договорката за Брекзит, реализирана преди два дни сред английското държавно управление и другите 27 страни от Европейския съюз.
Ако депутатите одобрят договорката, тогава Англия ще бъде напът да напусне Европейски Съюз на плануваната дата за Брекзит - 31 октомври. Това обаче не е лесна задача за Джонсън.
С 288 депутати в Камарата на общините неговата Консервативна партия няма болшинство в 650-членната палата. В резултат Джонсън ще разчита на поддръжката на представители на други партии и самостоятелни депутати, с цел да реализира триумф с минимална разлика. Това е още по-трудно в този момент, когато съдружниците на Джонсън в Народното събрание - 10-те депутати от северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), отхвърлят неговата договорка като неприятна за района.
Може да се твърди, че Джонсън има по-голям късмет от предшественичката си Тереза Мей да получи утвърждение за своята договорка, откакто доста последователи на Брекзит в Консервативната партия наподобяват подготвени да го поддържат.
Една от основните аргументи, заради които Мей не съумя да получи утвърждение от депутатите за своята договорка с Европейски Съюз при три обособени гласувания по-рано тази година - при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на така наречен Група за европейски проучвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласоподава срещу. Смята се, че съвсем всички членове на ГЕИ са подготвени да поддържат договорката на Джонсън.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ускори натиска върху английските депутати, като загатна, че в този момент, когато има договорка, не е належащо ново удължение на периода за Брекзит.
Макар че тази власт е в ръцете на 27-те водачи от Европейски Съюз, неговите мнения, наподобява, имат за цел да показват утрешното гласоподаване като изострен избор за английските депутати - сред предлагането на Джонсън и рисковано овакантяване " без договорка " на 31 октомври. Пълното занемаряване на Брекзит е друга, въпреки и малко евентуална, опция, подкрепяна от проевропейските Либерални демократи.
Юнкер и Джонсън, наподобява, залагат на това, че необятно публикуваните паники от разлъка " без договорка ", която английското държавно управление признава, че би предизвикала очевидно икономическо закъснение и вероятен дефицит на храни и медикаменти, могат да смекчат съпротивата против новия проект.
Калъм Пикъринг, старши икономист в " Беренберг ", сподели, че мненията на Юнкер, " като се вземе всичко поради, евентуално покачват възможностите на Борис Джонсън да прокара договорка ", като убеди някои опозиционни депутати, че одобряването на проекта е единственият метод да се избегне рискова разлъка " без договорка ".
" Джонсън има късмет, само че ще му бъде мъчно ", сподели Пикъринг.
Ако северноирландската ДЮП не промени позицията си, ориста на договорката може значително да зависи от членовете на основната опозиционна Лейбъристка партия, която има 244 депутати. Двайсетина от тях, представляващи най-вече подкрепящи Брекзит елементи на страната, по-рано демонстрираха предпочитание да поддържат договорка, с цел да уважат резултата от референдума за Брекзит през юни 2016 година
Повечето депутати на лейбъристите ще гласоподават срещу, откакто партийният водач Джереми Корбин изрази отрицание към договорката. Против ще гласоподават също по този начин 36-те депутати на Шотландската национална партия и 19-те депутати на Либералните демократи.
Анализаторът от Лондонското учебно заведение по стопанска система Тони Травърс сподели, че Джонсън ще има потребност и от поддръжката на някои депутати от Консервативната партия, които бяха осъдени за това, че гласоподаваха против държавното управление при предходни гласувания за Брекзит.
" Ще бъде доста, доста по-трудно, в сравнение с което и да било от гласуванията на Тереза Мей ", предсказа той за утрешното опълчване. " Разликата ще бъде три, четири, пет (гласа) в интерес на едното или другото. "
Още едно вероятно затруднение може да се появи на утрешното гласоподаване, в случай че опозиционните депутати се опитат да внесат ремонти в предлагането, тъй че да може да бъде обещано утвърждение единствено в случай че обществото поддържа договорката на референдум. По-рано Европейски Съюз даде да се разбере, че е подготвен да даде удължение за така наречен демократично събитие.
Депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Дейвид Лами омаловажи значимостта на мненията на Юнкер.
" Не е в пълномощията на Жан-Клод Юнкер да изключи опцията за удължение, в случай че отхвърлим договорката на Борис Джонсън на следващия ден ", съобщи Лами в Туитър. " Даването на удължение зависи от водачите на 27-те в Европейски Съюз.

АП/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР