Британският министър-председател Борис Джонсън води надпревара с времето, за да

...
Британският министър-председател Борис Джонсън води надпревара с времето, за да
Коментари Харесай

Гардиън: Джонсън води надпревара с времето, за да осигури подкрепата в Северна Ирландия за нова сделка за Брекзит

Британският министър-председател Борис Джонсън води конкуренция с времето, с цел да обезпечи поддръжката на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) за контрактувана от него нова договорка за Брекзит в миг, когато водачите от Европейския съюз споделят, че са подготвени да одобрят съглашението през днешния ден, в случай че той успее, написа в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Джонсън, наподобява, има утвърждението на твърдолинейните евроскептици в своята Консервативна партия, в това число Стив Бейкър, съгласно който министър председателят им е споделил, че цяла Англия щяла да напусне митническия съюз. Те обаче прибавиха и нотка на предизвестие, че може да не гласоподават в поддръжка на възможна договорка за Брекзит, в случай че не видят юридически текст. Изключените неотдавна от партията 21 някогашни депутати консерватори също по този начин могат да се разпалват, отбелязва английското издание.

Главният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние е споделил пред дипломати, че въпросът за Данък добавена стойност е спънка в последната минута в договарянията. Дипломати от Европейски Съюз обаче дефинираха английското несъгласие като " димна завеса " за да се даде повече време на държавното управление в Лондон да завоюва поддръжката на водача на ДЮП Арлийн Фостър.

Служители от Европейски Съюз считат, че Джонсън може да направи неочакван ход за щампосване на договорката през днешния ден. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи през вчерашния ден, че " основите " на съглашение за Брекзит са подготвени и само " подозрения " в последния миг в Лондон стоят на пътя на договорката.

Според Барние съглашението планува да бъде прокарана регулаторна и митническа граница в Ирландско море, показва " Гардиън ".

Преговорите за Брекзит са забулени в неустановеност преди значимата среща на върха на Европейски Съюз през днешния ден и на следващия ден, а в това време има признаци, че страните са на прага да намерят излаз от задънената улица, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Докато в Брюксел продължаваха напрегнатите разисквания сред представители на Англия и Европейски Съюз, в Лондон Джонсън се опитваше да убеди авторитетни депутати да одобряват сложни взаимни отстъпки.

Настроенията се колебаеха сред нерешителност и оптимизъм, а чиновниците бързаха да реализират съглашение за план на текст, който да може да бъде показан на водачите от Европейски Съюз на тяхната среща, показва американското издание.

Противоречивите сигнали от дипломати отразяваха сложността и деликатността на договарянията и обстоятелството, че никоя от страните не желае да бъде упреквана, в случай че договарянията се провалят. Чувството за неустановеност се укрепва от това, че дипломатите от Европейски Съюз знаят, че Джонсън няма болшинство в английския парламент, затова може да бъде усложнен да прокара възможна договорка, която би договорил.

За да има положителни вероятности за одобрение на ново съглашение в Народното събрание, министър председателят се нуждае по-конкретно от поддръжката на депутатите от ДЮП, които поддържат държавното управление, само че помогнаха за отхвърлянето на предходно съглашение за Брекзит, контрактувано от предшественичката на Джонсън, Тереза Мей, разяснява " Ню Йорк таймс ".

Надеждите на Джонсън за излизане от Европейски Съюз със договорка за Брекзит, наподобява, са в ръцете на английския парламент, откакто Брюксел сподели, че на процедура има готово съглашение, написа в. " Дейли телеграф ".

Преговорите в Брюксел продължиха през нощта, а Джонсън ги съпостави със затворническата драма " Изкуплението Шоушенк ", в която дезертьор от пандиза би трябвало да пропълзи през канализацията, с цел да стигне до свободата.

Премиерът обаче първо би трябвало да убеди ДЮП да поддържа неговата нова договорка, преди да я подложи на решаващо гласоподаване в Народното събрание в събота, отбелязва английското издание.

Ако Джонсън не успее да реализира публично съглашение с Европейски Съюз на срещата на върха в Брюксел и след това да завоюва гласоподаване във Англия, това ще значи, че той би трябвало да изиска ново отсрочване на Брекзит. Ако ДЮП не отдръпна своите възражения, министър председателят, наподобява, е напът да наруши своето заричане да изведе непременно Англия от Европейски Съюз до 31 октомври, разяснява английският в. " Таймс ".
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР