Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че ако

...
Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че ако
Коментари Харесай

Лиз Тръс няма да допусне референдум за независимост в Шотландия

Британският министър на външните работи Лиз Тръс съобщи, че в случай че бъде определена за министър-председател, няма да допусне нов референдум за самостоятелност в Шотландия.

Това заяви в. " Дейли телеграф ".

Тя напомни, че референдум би трябвало да се организира един път на потомство.
 Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година
Лидерът на Шотландия готви нов референдум за самостоятелност през 2023 година

Плебисцитът ще се организира на 19 октомври следващата година

" Шотландските националисти се съгласиха, че референдумът би трябвало да се организира един път на потомство. Ще се уверя, че ще изпълнят това, което са споделили. Ще работя за подсилване на целия ни съюз. Ако стана министър-председател, няма да дам такова утвърждение. За мен е пределно ясно, че до момента в който поддържам старейшината, няма да има втори референдум за независимостта на Шотландия ", съобщи Тръс.

Припомняме, че шотландските управляващи предложиха втори референдум за самостоятелност на Шотландия на 19 октомври 2023 година

През юни министър председателят на Шотландия Никола Стърджън разгласи желанието си да организира референдум за самостоятелност. Според нея въпросът би трябвало да бъде решен от Върховния съд на Обединеното кралство.

Първият референдум за самостоятелност на Шотландия се организира през 2014 година Тогава над 50% от участниците гласоподаваха срещу отделянето.
 Лидерът на Шотландия стартира акция за нов референдум за самостоятелност
Лидерът на Шотландия стартира акция за нов референдум за самостоятелност

След като през 2014 година популацията избра да остане част от Англия

Съгласно протокола за Северна Ирландия след окончателното отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз при започване на предходната година митническите инспекции на товарите от Обединеното кралство трябваше да стартират в пристанищата на Северна Ирландия.

Преди това Англия изиска от Европейски Съюз да разшири преференциалния митнически режим, само че получи отвод и сама го разшири едностранно.

Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, на процедура беше оставена в единния пазар и митническата зона на Европейски Съюз след Brexit. В резултат на това сред Обединеното кралство и Северна Ирландия се образува митническа граница.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР