Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова властите в

...
Британският министър на външните работи Джереми Хънт призова властите в
Коментари Харесай

Великобритания: Властите в Скопие да постигнат консенсус за бъдещето на Македония

Британският министър на външните работи Джереми Хънт прикани управляващите в Скопие да опитат да създадат по този начин, че македонското общество да реализира обща позиция по отношение на бъдещето на страната, съобщи ТАСС, като цитира изказване на Форин офис.

Същевременно Хънт оцени като позитивна самодейност провеждането на референдума за новото име на Република Македония, въпреки той да бе охарактеризиран като недействителен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въпреки че изборната интензивност се оказа по-ниска от предстоящата, референдумът се трансформира в положителна стъпка за Македония. Избирателите ясно демонстрираха желанието си да станат част от евроатлантическата общественост и приканвам премиера Зоран Заев и държавното управление му към съдействие с Народното събрание, с цел да бъде реализиран консенсус във връзка с бъдещето на страната, съобщи Хънт.

По думите му реализирането на съглашението от Преспа ще бъде в интерес на Република Македония и на целия балкански район.

Британският външен министър означи, че съглашението основава вероятности за усилването на сигурността и благоденствието и дава по-добри благоприятни условия за македонските младежи.

Това също по този начин разрешава на Македония да служи като образец за района във връзка с това какво може да се реализира при съществуване на геройство и решителност, уточни Хънт.

Той сподели още, че Лондон от дълго време е другар на Скопие и английските управляващи чакат деня, когато Македония ще стане съдружник на Обединеното кралство в НАТО.

На референдума в неделя в Република Македония гласоподаваха 36,91 % от гласоподавателите. Според опозицията референдумът е станал недействителен поради състояние в конституцията, което изисква кворум от 50 % за референдуми със наложителен темперамент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР