Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия за смъртта

...
Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън обвини Русия за смъртта
Коментари Харесай

Лондон обвини Русия за смъртта на отровената британка

Британският министър на защитата Гавин Уилямсън упрекна Русия за гибелта на отровената с нервнопаралитичното вещество "Новичок " Доун Стърджис.

"Русия извърши нахлуване, което докара до гибелта на английски жител от "Новичок ", съобщи английският министър на защитата Гавин Уилямсън след гибелта на 44-годишна британка.

Уилямсън съобщи това в Народното събрание след въпрос за опасността за хората във Англия след гибелта на Стърджис през вчерашния ден.

Russian attack led to death of woman from Novichok - UK defence minister https://t.co/FiW5MifDsL pic.twitter.com/MEMmAYglnJ
— Reuters UK (@ReutersUK) 9 юли 2018 година
"Простата реалност е, че Русия е направила нахлуване на английска земя, което е довело до гибелта на английски жител. Смятам, че светът ще се сплоти с нас в осъждането на станалото ", сподели министърът.

Последна информация по случая вижте и във видеото нагоре.

Според английската полиция дамата, умряла в резултат на нервнопаралитично вещество, е била отровена с "висока доза " "Новичок " , заяви BBC.

A citizen of the UK—still a NATO ally, our most special partner for more than a century—has died of poisoning by a Russian-made nerve agent.

It seems I’ve missed something: Where is the US government’s firm reaction? Or at least an official condemnation?https://t.co/e1auxfwmIh
— David Priess (@DavidPriess) 9 юли 2018 година
Майката на три деца умря в неделя вечерта, откакто бе открита в безсъзнание в дома си в Еймсбъри на 30 юни, дружно с приятеля си, животът, на който продължава да е в заплаха.

Стърджис е държала предмет, инфектиран с "Новичок " в южноанглийския град Еймсбъри, на няколко километра от мястото, където съветският двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха атакувани със същото вещество през март в Солсбъри.

Руското посолство във Англия съобщи, че ще третира случая с отравянето в Еймсбъри като антируска провокация при липса на достъп до следствието.

"Без достъп до данните от следствието и до нашите двама жители (Сергей и Юлия Скрипал) ще считаме случаите в Солсбъри и Еймсбъри за безотговорна антируска провокация от управляващите в Лондон ", се споделя в изказване на посолството.

Ръководителят на английското поделение за битка с тероризма Нийл Басу съобщи през днешния ден, че детективите не могат да открият дали веществото "Новичок ", на което са били изложени двама британци, е същото, употребявано против някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

"Последният отблъскващ процес на събитията усили решителността на нашия проверяващ екип, до момента в който работим за определяне на виновните за този абсурден, дръзновен и безчовечен акт ", сподели пред кореспонденти най-високопоставеният офицер в контратерористичното звено.

По думите му проверяващите към този момент не са в положение да кажат дали нервнопаралитичният сътрудник, открит при този случай, е обвързван с нападението против Сергей и Юлия Скрипал.

Според контратеррористичната полиция двамата британци, потърпевши от "Новичок ", са пипали шишенце с отровното вещество, отбелязва Асошиейтед прес.

Басу сподели още, че умрялата през вчерашния ден Стърджис и сътрудникът й Чарли Роули са били изложени на "висока доза " от бойното отровно вещество.

За момента работната версия е, че случаят със Стърджис и Роули е обвързван с нападението през март против полковник Скрипал и щерка му в Солсбъри.

Must-read @washingtonpost: "A British woman just died from Novichok poisoning. We must know whether #Russia’s at fault. " https://t.co/JZ8owQJGib
— John McCain (@SenJohnMcCain) 9 юли 2018 година
Повече от 100 служители на реда претърсват всички места, които двамата британци са посещавали, преди да се разболеят преди 9 дни. Претърсването е съсредоточено върху домовете им и в парк в Солсбъри.

Роули остава в сериозно положение в болница в Солсбъри.

Представителят на английската полиция акцентира, че "не може да подсигурява ", че няма да има и други жертви на "Новичок ".

"Не мога да дам гаранции " за публичната сигурност, съобщи той и прикани хората да не допират спринцовки или "необичайни предмети " с течност, в случай че инцидентно попаднат на тях ".

Нов сериозен случай до Солсбъри, двама в сериозно положение

Отровените с „ Новичок “ имали допир със инфектиран предмет

Защо Сергей и Юлия Скрипал не умряха

Какво е „ Новичок “ – отровата против Скрипал и щерка му

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР