Британският министър на финансите Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид

...
Британският министър на финансите Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид
Коментари Харесай

Двама британски министри ще подадат оставки, ако Борис Джонсън стане премиер

Британският министър на финансите Филип Хамънд и правосъдният министър Дейвид Гаук оповестиха в неделя, че ще подадат оставки, в случай че Борис Джонсън завоюва конкуренцията за идващ водач на торите и министър председател на страната, съобщи " Политико ". Според Гаук Брекзит без договорка ще докара до национално " оскърбление ".

Джонсън, който е любимец за поста, до момента е заявявал, че желае да изкара Англия от Европейски Съюз на 31 октомври със или без съглашение, в случай че блокът не желае да го предоговори, изключително в частта му за по този начин наречения защитен механизъм за Северна Ирландия. Този механизъм беше залегнал в предходното съглашение сред Европейски Съюз и Англия, само че доста от депутатите в английския парламент го отхвърлиха.

" Ако Борис Джонсън стане министър председател, доколкото разбирам, изискванията с цел да послужвам в неговото държавно управление ще включват приемането на овакантяване на Европейски Съюз без съглашение на 31 октомври. Това не е нещо, което мога да приема ", сподели Хамънд пред Би Би Си. " Сигурен съм, че няма да бъда уволнен, тъй като ще подам оставка, преди да стигнем до такава степен ", съобщи още той.

Гаук, който е член на кабинета на Тереза Мей от идването му на власт през юни 2016 година, разяснява пред " Сънди таймс ": " Ако пробата за преданост за оставане в кабинета е ангажимент да се поддържа (Брекзит – бел.ред.) без договорка на 31 октомври, което Борис непрекъснато споделя, това не е нещо, което съм подготвен да приема ".

Според вестника до шест депутати консерватори обмислят да се причислят към либералдемократите, в случай че Джонсън стане министър председател, лишавайки го от парламентарно болшинство.

По думите на Гаук даже и в случай че Англия напусне без договорка, ще би трябвало да контракти някакво друго съглашение с Европейски Съюз, който е най-големият й търговски сътрудник, само че в тези договаряния страната му ще бъде в по-слаба позиция.

Победителят в конкуренцията за идващ английски министър председател ще бъде разгласен на следващия ден. Съперникът на Джонсън е външният министър Джереми Хънт.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (607)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР