Британският журналист и документалист Тим Уиуел разказа в половинчасов подкаст

...
Британският журналист и документалист Тим Уиуел разказа в половинчасов подкаст
Коментари Харесай

Паника в България - Би Би Си разказа как се прави "Торбалан-кампания"

Британският публицист и документалист Тим Уиуел описа в половинчасов подкаст на Би Би Си за това по какъв начин през последните две години в България се провеждат мощно прочувствени акции против начинания на страната и нападки против неправителствени организации.

Какво се случва с едно общество, когато доста хора стартират да имат вяра, че Торбалан в лицето на обществените служби на страната, може да води децата им, пита риторично създателят. " Това е анатомия на една суматоха, на разпространението на боязън - освен в България, само че и в забележителна част от Източна Европа. "

Заглавието " Паника в България " е обяснено още в първите секунди с роман от Сливен на Митко Митев - шеф на учебно заведение " Братя Миладинови ", за трагичните събития от 7 октомври 2019 година В " Деня на суматохата " стотици роми - евентуално към 800-1000 души, за 10-15-минути прибират децата си поради клюки и към този момент свален от интернет видео клип на непознат език във " Facebook " по какъв начин униформени нахлуват в къща и водят деца. " Казаха, че ще ни крадат децата. Социалните служби щели да ги вземат ", споделя Ангел, един от родителите, на въпроса за какво се е втурнал към учебното заведение.

" Родителите нахлуваха в класните стаи и грабваха даже децата на съседите, учители се уплашиха, плачеха... ", споделя Митев. За броени минути две учебни заведения - 6-то и 8-мо, бяха опразнени, нямахме късмет даже да им разбираем, че всичко това е една неистина, добавя той.

" Всичко идва от Норвегия "

В подготовката на документалния си план, който евентуално ще прерасне в пълнометражен филм, Тим Уиуел обиколи няколко места в България и беседва с разнообразни хора - роми, доктор, работещ в квартала им, протестиращи против " джендъризма ", обществения министър Деница Сачева, публицист от " Дневник "...

После Уиуел беседва с хора от митинг в София, където също чува от млади мъже опасения, че някой всеобщо ще лишава деца в цялата страна, тъй като комшия или доктор щял да рапортува на управляващите с подправени изказвания. " Те желаят да трансформират Конституцията, с цел да лишават деца. Законът идва от Норвегия, всичко стартира там ", споделя един от тях.

" Норвегия?! Всеки по света ще ви каже, че това е страна на фиорди, дълъг полярен ден, петролни сонди... Попитайте на инцидентен принцип всеки българин на улицата и ще получите различен отговор ", споделя създателят. " Добре уредена страна, само че могат да ти лишават детето поради сигнал ", споделя една от интервюираните. " Добра туристическа дестинация, само че съм чувала и че могат да ти онменат детето, в случай че не се грижиш за него. Но това е добре, изключително в случай че го вършат в България в ромските квартали ", споделя друга.

Знам защо приказват, тъй като персонално съм разследвал норвежката система за протекция на детето, разяснява създателят. Тя има проблеми и е известно, че от време на време е склонна да наруши фамилните връзки на родител с дете, а случаи стигнаха и до Европейския съд за правата на индивида. Но това надалеч не значи, че всяко дете в Норвегия е застрашено, добавя Уиуел. Освен това от кое място накъде тази система ще бъде приложена в България - в другия завършек на европа и в напълно друг подтекст? В последна сметка всичко звучи като тайна доктрина.

Национализъм, вяра, морално отвращение

Владимир Шейтанов от " Родители, обединени за децата " (РОД) декларира, че Норвегия плащала милиони евро всяка година на неправителствени организации, с цел да лобират за налаганего на такива закони в България, с които НПО-та да могат " да търгуват " с деца. " Кампанията на РОД поддържат водещи партии, плавославната черква, медии... Това е примес от шовинизъм, вяра, морално отвращение ", обясянва английският публицист.

" Този закон не планува лишаване на деца, това е подправена вест ", споделя министър Сачева. Става дума за реогранизация на цялата система за обществени услуги, освен на тази за децата, както и че това няма нищо с Норвегия. " Нито едно дете в българия не е отнето поради беднотия ", добавя тя в отговор на едно от главните изказвания на протестиращите. Същите правила, които са записани в плана за закон, работят от десетилетие, изяснява Сачева.

Норвежките милиони се дават на държавното управление, а не на неправителствени организации, чиято активност така и така се лицензира от страната, споделя Уиуел. Освен това в България обект на обществени грижи са три пъти по-малко деца, в сравнение с в Норвегия - страна, доста по-богата и с два пъти по-малко население. Това надали ще успокои протестиращите.

Телефон деца не лишава

От фондация " Асоциация Анимус " описват в подкаста за нападките против тях поради това, че по контракт с Министерство на правораздаването оферират 24-часовата услуга Национална Гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение. " Разказват по телевизи и медии, че сме подмамвали по тази линия децата да дойдат в офисите ни, след което сме ги предавали на хора, искащи да ги осиновят или даже, че ги изпращаме в чужбина. Никой не ни слуша, когато обясняваме, че телефон не може да отнеме дете, че ние даже не се срещаме с тях. А и няма метод дете да получи каквато и да е услуга без разрешението на родителите му. Но те вървят по учебните заведения, скрито късат плакатите за линията и след това се хвалят какви герои са. " Броят на децата, потърсили помощ е намаляла за година с една пета.

Шейтанов изрично отхвърля РОД да основава суматоха и упорства, че " в България няма суматоха ", без значение от случая в Сливен. " Ние единствено пазиме 14-вековната традиция на българското семейство. " На въпроса не е ли склонен, че всяко съвременно общество има система за обществена отбрана, някогашният посланик отвръща, че съвременни общества има и в Китай, Виетнам, Индия без такава система. " Но там също страдат деца ", отвръща Тим Уиуел. " Вървете да ревизирате дали е по този начин в Китай ", споделя Шейтанов.

" Народът ще се вдигне! "

Репортажът приключва там, откъдето стартира - в " гетото " в Сливен с мизерни къщи, зле облечени хора и 36-годишната Райна, майка на 14 деца. " Едва ли в Европа може да се по-беден, цялото семейство живее в една стая. Тя не знае да са отнемани деца на съседите ѝ с изключение на в един случай, когато майка е била открита заспала пияна с бебето в едната ръка и бутилка аклохол в другата. "

Посятото съмнение разяжда цялото общество и страната, споделя в умозаключение създателят. В Сливен хората са се успокоил, откакто локален свещеник евангелист им споделил, че законът е спрян поради техния митинг. " Какво ще стане, в случай че въпреки всичко той бъде признат? ", пита Уиуел. " Народът ще се вдигне! ", дава отговор един от събеседниците му.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР