Британският индустриален гигант Rolls-Royce разкри плановете си за производство на

...
Британският индустриален гигант Rolls-Royce разкри плановете си за производство на
Коментари Харесай

Rolls-Royce прави самоуправляващи се кораби с изкуствен интелект

Британският промишлен колос Rolls-Royce разкри проектите си за произвеждане на самостоятелни кораби още през 2016 година, обрисувайки тактиката и общата визия по какъв начин ще действат корабите, оповестява Engadget.

Корабният дизайнер Rolls-Royce, който е обособена компания от производителя на първокласни коли със същото име, към този момент работи дружно с Intel за основаване на товарни плавателни съдове, които могат да плават в океаните без човешки екипаж на борда.

Вместо екипаж корабите ще имат системи за лазерно сканиране LIDAR, радари, термични и HD камери като част от своята интелигентнa система за ръководство. Те ще разполагат и със сървърни пространства за зареждане на изкуствения разсъдък на компанията и за запазване на големите количества данни, които всички датчици ще събират.

 Европа пуска първите електрически контейнеровози в света
Европа пуска първите електрически контейнеровози в света

Те ще могат да се движат и по речните водни пътища

Технологията Intel`s Field Programmable Gate Array ще помогне на Rolls-Royce да реши провокациите с дизайна и да обезпечи нужните съставни елементи за разкриване на трудности и навигация.

Изкуственият разсъдък на корабите ще разчита и на процесорите Xeon Scalable на Intel за взимане на решения въз основа на информацията, събрана от датчиците. Тези датчици могат да събират до 1TB данни дневно - размер, който корабите не могат да качат в облака, до момента в който не дебаркират в пристанище най-малко един път месечно. Именно поради това съхранението е сериозна част от системата.

Rolls-Royce ще съхранява тези данни в 3D NAND SSD на Intel, които ще работят като " черна кутия " на корабите.

 Intel продаде чипове за изкуствен интелект за $1 милиард през 2017 година
Intel продаде чипове за изкуствен интелект за $1 милиард през 2017 година

Компанията твърди, че процесорите ѝ са над 200 пъти по-добри за задачата, в сравнение с бяха преди години

Както отбелязва Wired, най-малко 70% от 1000-та потъвания на огромни кораби през последното десетилетие се дължат на човешка неточност. Британският корабостроител се надява, че премахвайки опцията за човешка неточност, ще понижи възможностите за загуба на огромни кораби в океана.

Освен това, защото плавателните съдове ще бъдат ръководени от екип на сушата, като се изключи тези, които транспортират рискови материали, няма да се нуждаят от жилищни пространства. Това ще отвори повече място за товари и ще намали оперативните разноски.

 Първият самостоятелен транспортен съд ще бъде пуснат на вода следващата година
Първият самостоятелен транспортен съд ще бъде пуснат на вода следващата година

Наричаният „ Tesla на моретата ” съд ще коства 25 милиона $

" Имаме удоволствието да подпишем съглашението с Intel и чакаме да работим дружно за създаването на вълнуващи нови технологии и артикули, които ще играят значима роля за безвредното действие на самостоятелните кораби.

Това съдействие може да ни помогне да подкрепим притежателите на кораби в автоматизирането на навигацията и интервенциите, намалявайки опцията за човешка неточност и позволявайки на екипажите да се съсредоточат върху по-полезни задания ", сподели в изказване Кевин Дафи, шеф по инженерство и технологии в Rolls-Royce.

Британската компания към този момент тества своята система за изкуствен интелект на най-малко един ферибот, плаващ от Кобе, Япония. Rolls-Royce тренира своя изкуствен интелект да може да разпознава лодки и други трудности от всевъзможен ъгъл, както и да разпознава бреговата линия, като я доставя с милиони изображения от интернет и други източници.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР