Британският и американският печат продължават да пишат за разследването на

...
Британският и американският печат продължават да пишат за разследването на
Коментари Харесай

Руският сговор с талибаните не може повече да бъде пренебрегван

Британският и американският щемпел не престават да пишат за следствието на хипотетични интервенции на Русия в Афганистан, при които било плащано на талибани, с цел да атакуват военни от западната коалиция.

"Руският сговор с талибаните не може повече да бъде подценяван от критиците на държавното управление ", извежда в заглавие в. "Телеграф ".

Англия изтегли своя контгинтент от Афганистан през 2014 година, само че има там свои военни, които да оказват помощ на локалните сили за сигурност. Американците пък понижиха интервенциите си на първа линия през 2016 година, само че също оставиха хиляди бойци в страната, напомня английският ежедневник.

Президентът Доналд Тръмп, който е решен да отдръпна Съединени американски щати от проблематични региони по света, контракти с талибаните съглашение, само че не и преустановяване на огъня. Вместо това беше контрактувано "намаляване на насилието " с ясното схващане, че двете страни няма да се атакуват една друга.

Сега става ясно, че съветските секрети служби са подкупвали талибански командири да нарушават това съглашение. Разузнавателно звено на ГРУ, което стои зад опита за ликвидиране на двойния сътрудник Сергей Скрипал в британския град Солсбъри, е предложило парични суми на афганистански бойци, с цел да убиват английски и американски бойци, показва "Телеграф ".

Макар президентът Тръмп да споделя, че не е знаел за тази активност, силите за сигурност от двете страни на Атлантика я потвърдиха, акцентира "Телеграф ". Руснаците отхвърлят и упрекват американския в. "Ню Йорк таймс ", където тази история първо се появи, че популяризира "фалшиви вести ". Но както видяхме при събитията в Солсбъри, те отхвърлят всичко, разяснява изданието.

Талибаните също настояват, че информацията не е вярна, и напомнят, че в предишното не са имали потребност от опрощение, с цел да убиват бойци окупатори, само че в този момент са обвързани със съглашението от Доха. Това е противоположното на случилото се през 80-те години на предишния век, когато западни сътрудници въоръжаваха и плащаха на групи, които след това се трансфораха в талибанското придвижване, с цел да водят война със руските войски в Афганистан, отбелязва "Телеграф ".

Фактът, че след тези шокиращи разкрития левите сили започнаха да атакуват американския президент Доналд Тръмп и английския министър председател Борис Джонсън, вместо същинския провинен в Кремъл, приказва доста за извратената действителност на актуалната политика, разяснява всекидневникът.

В сегашен материал на водещо място в. "Ню Йорк таймс " написа, че през февруари Тръмп е получил писмена сводка за евентуални съветски награди за ликвидиране на западни военни в Афганистан, по данни на осведомени чиновници. Направеното от четирима публицисти следствие на изданието за хипотетичната съветска интервенция се концентрира частично върху убийството на трима американски морски пехотинци при детонация на камион предходната година.

Новата информация се появи, до момента в който през вчерашния ден Белият дом се опита да омаловажи оценката на разузнаването, че Русия се пробва да предизвиква и да възнаграждава убийства, отбелязва американският ежедневник. От президентството в това число повториха изказванието, че Тръмп в никакъв случай не е бил уведомяван по въпроса, и дефинираха заключенията като противоречиви и съмнителни.

Но това мнение се сблъска с разкритието на двама чиновници, че разузнаването още преди месеци е присъединило информацията в ежедневната сводка за президента. Единият източник споделя, че информацията е попадала в отчет от края на февруари, а другият цитира съответна дата - 27 февруари.

Темата е била повдигната в публикация в поверителния бюлетин на Централно разузнавателно управление на САЩ "Уърлд интелиджънс ривю " от 4 май.

Сега демократите в Конгреса упорстват всички негови членове да бъдат осведомени в детайли по въпроса, а Белият дом сътвори дребна група от републиканци, другарски настроени към президента, която да стартира да изяснява позицията му.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР