Британският гражданин Дейвид Бодил, арестуван в Плевенско, днес се съгласи

...
Британският гражданин Дейвид Бодил, арестуван в Плевенско, днес се съгласи
Коментари Харесай

Обвиненият в тероризъм Дейвид Бодил сам поиска да бъде екстрадиран в родината си

Британският жител Дейвид Бодил, задържан в Плевенско, през днешния ден се съгласи непринудено да бъде предаден на британските управляващи. Тричленен състав на Плевенски областен съд гледа наказателното дело по отношение на изгонването на Дейвид Бодил, който бе хванат в с. Любеново, обл. Плевен.
Още по темата
Бодил има издадена заповед за арест от Англия от 28 декември предходната година, защото е упрекнат по Закона за взривните субстанции от 1883 година, за което в неговата татковина се планува пожизнен затвор. Преди две години в дома му са били открити субстанции и предписания за взривни смеси. 28-годишният мъж беше арестуван в плевенско село, където дядо му има къща.

При разглеждането на днешното съвещание по екстрадицията Дейвид Борил употребява опцията непринудено да се съгласи да бъде предаден на британските управляващи, което той персонално съобщи пред правосъдния състав. Заседанието продължи по-малко от час.

Адвокатът му Жоро Нинов разясни пред публицисти, че в този случай законът планува следствието да продължи по Закона за взривните субстанции във Англия. По думите на юриста, персоналното решение за Дейвид Борил е извънредно удобно за него, пред това да се води правосъдно дело, в случай че не пожелае да бъде екстрадиран. Според юриста разследваният е постъпил рационално.

Ако той бъде екстрадиран по негово предпочитание, пет от обвиняванията, които са му повдигнати на Острова, ще отпаднат. Ще остане единствено едно от тях - за владеене на субстанции, с които вероятно може да бъде направено взривно устройство.

Ден по-рано съдът в Плевен наложи на Дейвид Бодил мярка за неотклонение " Задържане под стража ", която той апелира пред Апелативния съд във Велико Търново и тя не е влезнала в действие. По време на съвещанието британецът съобщи, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е търсен и арестуван, е " единствено занимание ". " Никого не съм наранил и не съм имал желание да го върша ", показа той в правосъдната зала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР