Британският автомобилен производител Jaguar Land Rover откри новия си високотехнологичен

...
Британският автомобилен производител Jaguar Land Rover откри новия си високотехнологичен
Коментари Харесай

Jaguar Land Rover отвори първия си завод в Източна Европа след инвестиция за €1.4 милиарда

Британският авто производител Jaguar Land Rover откри новия си високотехнологичен цех в Словакия. Предприятието с повърхност от 300 000 кв. м се намира в град Нитра, на по-малко от 100 км от столицата Братислава.

Общата инвестиция е 1.4 милиарда евро, една от най-големите в историята на някогашната социалистическа страна. Словашкото държавно управление също е подкрепило плана, отпускайки финансиране от 130 млн. евро.

 Jaguar Land Rover избра мястото за новия си цех в Словакия
Jaguar Land Rover избра мястото за новия си цех в Словакия

Тук ще бъде сглобявано е новото потомство на Defender

В момента в завода работят 1500 души, като в идващите месеци ще бъдат наети още 850. Всички те са минали през специфична обучителна стратегия. Предприятието ще отвори и няколко хиляди спомагателни работни места във веригата за автомобилни доставки в Словакия, оповестиха от компанията.

" Започваме с един модел и една промяна. Ще стартираме да наемаме хора за втората промяна през ноември, която ще стартира да действа през втората половина на идната година ", съобщи изпълнителният шеф на завода Александър Вортберг.

 Как Словакия отмъкна от Полша цех на Jaguar Land Rover за 2 милиарда паунда
Как Словакия отмъкна от Полша цех на Jaguar Land Rover за 2 милиарда паунда

Войната сред съседите

Фабриката, която е първата за Jaguar в Източна Европа, ще създава моделa Discovery, само че при потребност може да поеме и втори модел. Целта е да създава 100 000 автомобила до 2020 година, а потенциалът й може да бъде повишен до 150 000 транспортни средства.

Изпълнителният шеф Ралф Спет дефинира откриването на завода в Нитра като " началото на нова епоха в производството на Jaguar Land Rover ".

 Снимка 385605
Източник:

Заводът е оборудван най-модерните технологии и е първият в Европа, който употребява специфична носеща система, която е с 30% по-бърза от общоприетите системи. Някои от главните процеси са изцяло автоматизирани за по-високо качество, по-добра успеваемост и запазване на околната среда.

Jaguar е четвъртата огромна автомобилна компания (и първата британска), която отваря произвеждане в Словакия, след Volkswagen, Kia и Peugeot Citroen.

 Jaguar Land Rover отваря цех в Словакия
Най-големият автопроизводител на Острова отваря цех в ЦИЕ

Там ще се създават един от най-култовите модели

Избира Словакия поради традициите й в производството на коли и съществуването на повече от 300 снабдители на съставни елементи, които оперират в региона. Източноевропейската страна има мощно развита промишленост за премиум коли, която съставлява 44% от цялата й индустрия.

Инвестицията беше публично оповестена още през 2015 година, а строителните действия започнаха през есента на 2016 година и лишиха малко повече от 2 години.

 Jaguar Land Rover се готви да напусне Англия при
Най-големият английски автопроизводител напуща Острова при " корав " Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, в случай че няма договорка сред Лондон и Брюксел

Фабриката в Словакия е последната стъпка в тактиката на английската компания за световно разширение. JLR откри взаимно дружество в Китай през 2014 година, цех в Бразилия през 2016 година, както и договорни производства в Индия през 2011 година и в Австрия през 2017 година

Заводът може да се окаже основен за бизнеса на компанията в Европа поради несигурността към идния Brexit. В случай, че Лондон и Брюксел не съумеят да реализират съглашение, фабриката в Нитра може да поеме част от производството на JLR, което сега се прави на Острова.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР