Британският авиопревозвач British Airways, британската банка Royal Bank of Scotland

...
Британският авиопревозвач British Airways, британската банка Royal Bank of Scotland
Коментари Харесай

Разузнавателни фирми шпионират активисти, наети от големи корпорации

Британският авиопревозвач British Airways, английската банка Royal Bank of Scotland и немската автомобилна компания " Порше " са измежду петте огромни компании, за които е открито, че са плащали на корпоративни разследващи компании да следят политически групи, които оспорват техния бизнес. Това демонстрират изтекли документи, оповестява английският в. " Гардиън ".

Наблюдението е включвало потреблението на сътрудници под прикритие, които да шпионират деятелите.

Целите са включвали опечаленото семейство на американката Рейчъл Кори, протестираща студентка, сгазена от булдозер, както и редица екологични акции и локални деятели, протестиращи против телефонните антени на мобилните оператори.

Изтеклите документи демонстрират, че потреблението на секретни компании за корпоративна сигурност за събиране на информация по отношение на политически деятели, е било широкоразпространено.

Полицейски началници обаче в предишното са алармирали, че активността на корпоративните компании е доста едва контролирана и изцяло неконтролирана.

Полицията твърди, че комерсиалните компании са имали повече шпиони, внедрени в политически групи в сравнение с е имало служители на реда под прикритие.

Разкритията се основават на стотици страници изтекли документи от две корпоративни разследващи компании, до които са се добрали от " Гардиън " и Бюрото за проверяваща публицистика, които разкриват прикритата активност на тази скрита от публичното внимание промишленост в продължение на няколко години през първото десетилетие на сегашния век.

Секретната информация демонстрира по какъв начин една от фирмите, C2i International, е употребила двама сътрудници, с цел да получат авансово предизвестие за митинги, готвени против компании и да захранят тези компании с тази информация.

Агентите се престрували на деятели, симпатизиращи на идеята на деятелите, подпомагайки организирането и присъединяване в техните стачкуващи, в това число в един случай обличайки се като корсар като част от митинг. Те постоянно са имали достъп до вътрешни документи на деятелите като имейли и доклади на срещи.

Caterpillar, една от най-големите индустриални компании в света, е наела C2i International, които са събрали информация за опечалено семейство, което е завело дело против компанията. В контракт, направен от Caterpillar и подписан от C2i, е указано, че неговата работа би трябвало да бъде непокътната като поверителна.

23-годишната Кори е бил прегазен през 2003 година от израелски боен булдозер, до момента в който е протестирала против разрушаването на палестински жилища. Булдозерът е бил създаден и продаден на израелската войска от Caterpillar.

Семейството на Кори завежда дело против Caterpillar, потвърждавайки, че компанията е била съизвършител във военни закононарушения, изнасяйки булдозери за израелците, знаейки, че те ще бъдат употребявани за разрушение не палестински жилища.

През 2007 година американски съд отхвърли заведеното от фамилията на Кори правосъдно дело, като стигнаха до заключението, че те нямат пълномощия да вземат решение по проблема.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР