Британският актьор Питър Мейхю, който изпълнява ролята на Чубака, ууки

...
Британският актьор Питър Мейхю, който изпълнява ролята на Чубака, ууки
Коментари Харесай

Почина актьорът Питър Мейхю, изиграл Чубака в "Междузвездни войни"

Британският артист Питър Мейхю, който извършва ролята на Чубака, ууки войнът и правилен другар на Хан Соло в пет от филмите от поредицата за " Междузвездни войни ", умря на 74 години, разгласи " Ройтерс ", базирайки се на известие от фамилията му.

The family of Peter Mayhew, with deep love and sadness, regrets to share the news that Peter has passed away. He left us the evening of April 30, 2019 with his family by his side in his North Texas home. pic.twitter.com/YZ5VLyuK0u
— Peter Mayhew (@TheWookieeRoars) May 2, 2019
Мейхю е умрял на 30 април в дома си в северен Тексас, гласи известието на фамилията му в " Туитър ". Причина за гибелта не е посочена.

За първи път той извършва един от най-обичаните герои на поредицата през 1977 година, след което се снима в още четири кино лентата от блокбъстър сагата - " Империята отвръща на удара ", " Завръщането на джедаите ", " Отмъщението на ситите " и " Силата се пробужда ".

Той се отдръпва от ролята по здравословни аргументи, въпреки фамилията му да си напомня, че за последното му осъществяване като героичното ууки в " Силата се пробужда " през 2015 година той се е преборил да се вдигне от инвалидна количка.

През 2017 година той е и съветник зад камера по време на фотосите на " Последният джедай " и оказва помощ на своя правоприемник в ролята на Чубака - финландеца Йонас Суотамо, да пресъздаде облика безапелационно.

Марк Хамил, който извършва ролята на Люк Скайуокър назовава Мейхю " най-милия колос ". " Голям мъж с още по-голямо сърце, който в никакъв случай не се провали в това да ме накара да се усмихвам и бе предан другар, който обичах доста ", написа артистът в " Туитър " във връзка неговата гибел. " Благодарен съм за спомените, които споделяме и съм по-добър човек единствено поради обстоятелството, че го познавах ", добавя още той.

В свое изказване Суотамо разказва Мейхю като " уникален благородник и легенда от ненадмината класа ".

Чубака, големият и чорлав воин, облечен само в колан с боеприпаси, е показан за първи път в истинския филм " Междузвездни войни " като втори водач на Хилядолетния сокол - галактическия транспортен съд на неговия другар Хан Соло (Харисън Форд), който постоянно го назовава Чуи. Освен с типа си е прочут и с присъщия тон, който издава и е част от неговата запазена марка.

Героинята на принцеса Лея, изпълнявана от починалата Кари Фишър, първоначално има надменно отношение към него и една от извесните й реплики от първия филм гласи: " Някой ще махне ли този огромен, ходещ килим от пътя ми. "

През 2012 година даже се появи информация, че Чубака може да си има собствен филм, откакто бе оповестено, че филмовият сюжет, озаглавен Chewie и разказващ за героя от " Междузведни войни ", именуван в резюме Чуи, може най-сетне да излезе от така наречен черен лист на Холивуд.

Високият 2,18 метра Мейхю бива открит за първи път за киното още, до момента в който работи в болница в Лондон. Негова фотография, оповестена в локалния вестник, хваща окото на филмовите продуценти и първата му роля е тази на Минотон в " Синбад и окото на тигъра " от 1976 година дружно с Джейн Сиймор, сочи информация за него в формалната му страница във Facebook.

Около година по-късно, откакто се връща на работа в болничното заведение на Кралския лицей в Лондон, Мейхю получава позвъняване от Джордж Лукас за прослушване за ролята на Чубака.

" Той вложи душата си в героя и достави голямо наслаждение на публиката на " Междузвездни войни ", написа Форд в изказване в памет на своя сътрудник и добавя: " Чубака бе значима част от триумфа на филмите, които направихме дружно... Аз и милиони други в никакъв случай няма да забравим Питър и какво той даде на всички ни. "

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР