Британският актьор и бодибилдър Дейв Праус почина на 85-годишна възраст,

...
Британският актьор и бодибилдър Дейв Праус почина на 85-годишна възраст,
Коментари Харесай

Феновете на Междузвездни войни скърбят - отиде си екранният Дарт Вейдър

Британският артист и бодибилдър Дейв Праус умря на 85-годишна възраст, оповестява от BBC. Той си е отишъл от този свят след малко боледуване, прецизират околните на артиста. Праус закупи голяма известност, откакто съумя да вдъхне живот на един от най-популярните злодеи в историята на киното -  Дарт Вейдър  от истинската трилогия за „ Междузвездни войни “.

Прауз получава ролята на Дарт Вейдър през 1977, защото зад тила си има кариера на бодибилдър. Гласът обаче принадлежи на различен артист - Джеймс Ърл Джоунс. Екипът на " Междузвездни войни " преценя, че западняшкият акцент на Дейв не е прекомерно подобаващ за ролята на Лорда на ситите. Това не пречи на Прауз да придобие международна популярност точно с този си облик. Неговото наличие на екрана е повече от впечатляващо, освен поради растежа му от 1,98 м.

Сред околните му другари са хора като Арнолд Шварценегер и Лу Фериньо, прочут с прякора " Невероятния Хълк ". Прауз е измежду претендентите за ролята на Супермен, само че в действителност прави дебюта си в различен филм от франчайз - " Джеймс Бонд " от 1967 година, където играе създанието на Франкенщайн.

Джордж Лукас го вижда след присъединяване му като телохранител в класиката " Портокал с часовников механизъм ". Режисьорът обаче в началото се колебае дали да наеме Прауз за ролята на Дарт Вейдър , или на Чубака. Актьорът самичък упорства за ролята на Вейдър, тъй като по негови думи " хората постоянно помнят неприятните герои ". Преди да одобри присъединяване си в " Междузвездни войни ", Дейв не е необикновен почитател на продукцията, само че с напредването на фотосите става измежду най-запалените ѝ фенове.

В продължение на 40 години той посещава разнообразни тематични конвенции и събирания. В кариерата си на бодибилдър доближава даже до сцената на Мистър Олимпия, което е самобитно Световно състезание за културисти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР