Британските власти, вероятно решили, че отцепването от Европа по някакъв

...
Британските власти, вероятно решили, че отцепването от Европа по някакъв
Коментари Харесай

Великобритания постепенно се отказва от стадния имунитет, но загуби безценно време

Британските управляващи, евентуално решили, че отцепването от Европа по някакъв метод би трябвало да се продължи и като медицински метод, изгубиха прекомерно дълго време, в което да опитат нещо друго. Докато цяла Европа организираше строга изолираност, Борис Джонсън избра половинчато да се довери на хазартната и подложена на критика от Световната здравна организация идея за стаден имунитет, която стресна и Франция. Според тази концепция публичният живот трябваше да продължи относително несмущаван, до момента в който карантина има единствено за възрастните, с цел да може здравите да прекарат вируса и последователно да изградят имунитет против него. Сходна теза има и трупащият все по-голяма и учредена на скептицизма известност доктор Атанас Мангъров, който твърди, че китайският Ухан се е справил със болестта не толкоз поради изолацията, колкото поради това, че доста хора са преболедували ковид и сега той просто е спрял да има носители. В този смисъл и ограниченията, вземани по целия свят, твърди се в концепцията за стадния имунитет, са безумна световна заблуда, която не схваща добре епидемологичните стадии и реакцията на човешкия организъм към тях.
Всичко това щеше да звучи прекомерно безапелационно, в случай че Англия ненадейно не се бе отказала да следва този курс. Борис Джонсън в последна сметка реши да затвори учебните заведения и да започва същите ограничения, които направиха останалите страни от Европейски Съюз. Само че поради оптимистичната доктрина на стадния имунитет изгуби цяла седмица в апела Keep Calm, до момента в който инфектираните на Острова растяха със същата мощ като в Германия. А това значи и че хлабавата седмица без изолираност в бъдеще ще се материализира в доста повече инфектирани, в сравнение с биха били при положение на самозатваряне. 
Какви са рецензиите на медиците към концепцията за стадния имунитет?
Първо и може би най-очевидно: и да бъде построен той, броят на жертвите ще бъде голям. Това какъв брой хора умират от ковид зависи освен от мощта на вируса и тяхното положение, а от това дали лечебните заведения са задоволително добре преструктурирани, с цел да посрещнат напора от пациентите си. Една от аргументите за високата смъртност в Италия бе точно неналичието на време на лечебните заведения да се снабдят с задоволителна база, която да посреща хората в потребност. Ако една страна просто даде време на вируса да развива експоненциалния си напредък, това би означавало тя да е готова и да одобри геометрично нахлуващите в лечебни заведения пациенти. Никоя страна обаче не е готова за това, тъй като всички лечебни заведения са готови за общо взето повтарящ се и предвидим през годините брой заболели от пневмония, а не за няколко пъти по-високия брой пациенти, които развиха болестта поради ковид.
Второ: Идеята за стаден имунитет съвсем постоянно е обвързвана с употребяването на ваксини. Тоест, належащо е доста огромен брой хора да са имунизирани, с цел да може имунизацията им да потушава избухливия напредък на болестта. За ковид обача няма ваксини и излагането на цялото население на свободно заразяване в действителност е извънредно рисков опит за стаден имунитет, защото в множеството случаи той е композиция от зараза и ваксина, а не само на зараза. Освен всичко са доказани случаи на хора, които се разболяват още веднъж от ковид, макар че са го прекарали; т.е., никой към момента не познава вирусът задоволително добре, с цел да се рискува с сходна тактичност. 
Трето: Стадният имунитет е таман противоположното на хуманните постижения на човечеството. Той стъпва доста повече на дарвинизма и " оцеляването на най-силните ", принцип, който е в спор с болничната грижа изобщо, с това, че в случай че може да се направи всичко за удължаването на възрастните и болните, то би трябвало да се направи. 
Четвъртото обаче е най-важно: в случай че бе допустимо тази концепция да се привнесе като различна на световната тактика за изолираност, то нямаше Англия и последователно Щатите - двете сили, които даваха първична поръчка, че ще я последват, да стартират да се отхвърлят от нея. 
Какво следва да се случи там? Допуснаха ли съдбовна неточност Тръмп и Борис Джонсън със забавянето си? Тепърва ще забележим. Дано не е със скрити през просото очи.
 
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР