Британските власти вече изоставят идеята да успеят да постигнат с

Британските власти вече изоставят идеята да успеят да постигнат с ...

Лондон тихо се готви за отстъпки в преговорите за Брекзит.Британските власти вече изоставят идеята да успеят да постигнат с Европейския съюз сделка за напускане без никакви щети и избор между политически контрол и достъп до единния пазар. Това споделят за "Гардиън" източници, запознати с преговорния процес.

Според близките до преговорите служители на "Даунинг стрийт" вече осъзнават, че ще се наложи да изберат между икономическите интереси - като запазването на достъпа до европейския пазар и на привлекателността на Великобритания за работна ръка от ЕС - и добиване на максимално голям суверенитет.

Представители на Брюксел досега неколкократно са изтъквали, че всяка възможност за запазвена на достъп до общия пазар ще включва и свобода на придвижване.

Източниците разказват и че в министерството за Брекзит настроението рязко се е променило - твърдение, което институцията опровергава - от изборите насам. Нараства влиянието на финансовия министър Филип Хамънд и то помага на кабинета да се фокусира върху въпроса дали икономическите интереси или суверенитетът ще са приоритет номер едно в преговорите на Обединеното кралство с Брюксел.

През януари в речта си в Ланкастър Мей твърдеше, че Великобритания може изцяло да напусне ЕС, като едновременно запази напълно търговските си връзки с 27-те държави членки и не отстъпи нито крачка назад за строгия контрол върху миграцията, съдебния суверенитет и плащането на "сметката за развода". Идеите на лейбъристите - които уволниха трима министри от кабинета в сянка, защото започнаха да се отнасят скептично към подобни позиции - не се различават радикално.

Само две възможности

Източниците на "Гардиън" обаче казват, че служители в британската администрация разработват за министрите проект, според който те ще бъдат изправени пред по-категоричен избор: дали да изберат компромиси, които ще ги доведат до отношения, подобни на тези в Европейската икономическа зона (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) или ще изберат много по-ограничени търговски условия като тези в СЕТА, търговското споразумение с Канада.

"В действителност има само два възможни избора и това е проблемът", каза един от служителите за "Гардиън". "Едната е с повече достъп (до ЕС) и по.малко контрол - малко подобно на ЕИЗ. Другото е с по-малко достъп и повече контрол, където в крайна сметка условията се доближават до СЕТА - по-класическо споразумение за свободна търговия, и то ако имаш късмет... Разбира се, позицията остава като в речта от Ланкастър, според която едновременно искаме достъп и контрол, но авторът на тази реч (Ник Тимъти, който подаде оставка след изборите - бел. ред.) вече не е във влиятелна позиция."

Нараства напрежението сред представители на кабинета, които искат Мей да допусне възможността за митнически съюз с ЕС, независимо от това колко опасна е идеята политически - участие в единния пазар подобно на ЕИЗ би изисквало да се осигури свобода на придвижване. Такава възможност същевременно би била привлекателна за бизнеса - особено в ситуация, в която разнобоят в правителството дава възможност да се чуят и заглушени в последните месеци гласове като тези на нуждаещите се от работна ръка британски фирми.

"Някои министри, като финансовия (Хамънд), които разбират това, а има и други, които не го разбират или не искат да го разберат," казва служителят, според когото министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, е някъде по средата между двете групи. Споменатият Хамънд миналата седмица изнесе реч в Берлин, в която предупреди, че "дребните политически сметки" може да попречат на "икономическата логика" и осмя подхода на правителството.

Въпреки че министерството на Дейвис официално отрича да има промяна в нагласите за Брекзит, поне двама други високопоставени служители на институцията и на финансовото министерство са потвърдили.

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (15)

Източник: dnevnik.bg