Британските власти вече изоставят идеята да успеят да постигнат с

...
Британските власти вече изоставят идеята да успеят да постигнат с
Коментари Харесай

Лондон тихо се готви за отстъпки в преговорите за Брекзит

Британските управляващи към този момент изоставят концепцията да съумеят да реализират с Европейския съюз договорка за овакантяване без никакви вреди и избор сред политически надзор и достъп до единния пазар. Това споделят за " Гардиън " източници, осведомени с преговорния развой.

Според околните до договарянията чиновници на " Даунинг стрийт " към този момент осъзнават, че ще се наложи да изберат сред икономическите ползи - като запазването на достъпа до европейския пазар и на привлекателността на Англия за работна ръка от Европейски Съюз - и извличане на оптимално огромен суверенитет.

Представители на Брюксел до момента неколкократно са изтъквали, че всяка опция за запазвена на достъп до общия пазар ще включва и независимост на напредване.

Източниците описват и че в министерството за Брекзит настроението внезапно се е трансформирало - изказване, което институцията опровергава - от изборите насам. Нараства въздействието на финансовия министър Филип Хамънд и то оказва помощ на кабинета да се концентрира върху въпроса дали икономическите ползи или суверенитетът ще са приоритет номер едно в договарянията на Обединеното кралство с Брюксел.

През януари в речта си в Ланкастър Мей твърдеше, че Англия може напълно да напусне Европейски Съюз, като по едно и също време резервира изцяло комерсиалните си връзки с 27-те страни членки и не отстъпи нито крачка обратно за строгия надзор върху миграцията, правосъдния суверенитет и заплащането на " сметката за развода ". Идеите на лейбъристите - които уволниха трима министри от кабинета в сянка, тъй като започнаха да се отнасят скептично към сходни позиции - не се разграничават коренно.

Само две благоприятни условия

Източниците на " Гардиън " обаче споделят, че чиновници в английската администрация създават за министрите план, съгласно който те ще бъдат изправени пред по-категоричен избор: дали да изберат взаимни отстъпки, които ще ги доведат до връзки, сходни на тези в Европейската икономическа зона (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) или ще изберат доста по-ограничени търговски условия като тези в СЕТА, комерсиалното съглашение с Канада.

" В реалност има единствено два вероятни избора и това е казусът ", сподели един от чиновниците за " Гардиън ". " Едната е с повече достъп (до ЕС) и по.малко надзор - малко сходно на ЕИЗ. Другото е с по-малко достъп и повече надзор, където в последна сметка изискванията се приближават до СЕТА - по-класическо съглашение за свободна търговия, и то в случай че имаш шанс... Разбира се, позицията остава като в речта от Ланкастър, съгласно която по едно и също време желаеме достъп и надзор, само че създателят на тази тирада (Ник Тимъти, който подаде оставка след изборите - бел. ред.) към този момент не е във авторитетна позиция. "

Нараства напрежението измежду представители на кабинета, които желаят Мей да допусне опцията за митнически съюз с Европейски Съюз, без значение от това какъв брой рискова е концепцията политически - присъединяване в единния пазар сходно на ЕИЗ би изисквало да се обезпечи независимост на напредване. Такава опция в същото време би била привлекателна за бизнеса - изключително в обстановка, в която разнобоят в държавното управление дава опция да се чуят и заглушени в последните месеци гласове като тези на нуждаещите се от работна ръка английски компании.

" Някои министри, като финансовия (Хамънд), които схващат това, а има и други, които не го схващат или не желаят да го схванат, " споделя служителят, съгласно който министърът за Брекзит, Дейвид Дейвис, е някъде по средата сред двете групи. Споменатият Хамънд предходната седмица изнесе тирада в Берлин, в която предизвести, че " дребните политически сметки " може да попречат на " икономическата логичност " и осмя метода на държавното управление.

Въпреки че министерството на Дейвис публично отхвърля да има смяна в настройките за Брекзит, най-малко двама други високопоставени чиновници на институцията и на финансовото министерство са удостоверили.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Преговорите за Брекзит (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР