Британските власти подозират руското правителство за кибератака, която удари десетки

...
Британските власти подозират руското правителство за кибератака, която удари десетки
Коментари Харесай

В Лондон подозират Русия за кибератаката срещу британския парламент

Британските управляващи подозират съветското държавно управление за хакерска атака, която удари десетки имейли на политици от двете камари на Народното събрание, написа английският вестник " Гардиън ", цитирайки източници, свързани с следствието.

Работата по случая е на ранен стадий и може да се окаже невероятно да се откри самоличността на виновните, само че " съветската диря " се смята за най-вероятна, отбелязва вестникът.

Атаката наподобява почнала в петък вечерта, когато близо 90 акаунта били хакнати, изяснява представител на Народното събрание. Целта при нападението била да се получи достъп до сметки, предпазени със слаби пароли. Като мярка за сигурност някои депутати краткотрайно изгубиха достъп до имейлите си, защото екипът за онлайн поддръжка на Уестминстър вкара някои краткотрайни промени в достъпа, с цел да блокира дейностите на хакерите.

Депутатите, чиито мейли са наранени, употребявали слаби пароли макар препоръките на систематичните админи. " Разследванията не престават, само че към този момент е ясно, че по-малко от 1% от 9000 акаунта в парламентарната мрежа са били наранени и то вследствие на слаби пароли, които не подхождат на напътствията от Парламентарния дититален отдел, " споделя представителят на институцията.

Пароли за обмен

Засегнатата мрежа се употребява от всички депутати, в това число от министър-председателя Тереза Мей и министрите ѝ (във Англия депутати, определени в изпълнителната власт, не губят местата си в парламента). За Би Би Си министърът за интернационалната търговия Лиъм Фокс сподели, че по информация от последните дни даже пароли на членове на кабинета се оферират онлайн.

Британските служби за сигурност имат вяра, е по-възможно отговорността за офанзивата да е на " спонсорирана от друга страна ", в сравнение с да е дребна група хакери. Те изясняват, че други, по-малко евентуални, разновидности включват Северна Корея, Китай и Иран.

За " Гардиън " няколко английски депутати декларирали, че подозрението неотложно е паднало върху съветските и севернокорейските управляващи, които към този момент са били упреквани в опити за хакерски офанзиви във Англия.
Само месец по-рано английската здравна система беше измежду засегнатите от международната хакерска атака с вируса WannaCry.

Миналата есен във Англия проработи Националният център за киберсигурност, който се упитва да попречва активност на хакери в Русия, Китай, Северна Корея и други страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР