Британските учени Робърт Едуардс (на снимкята) и Патрик Стептоу започват

...
Британските учени Робърт Едуардс (на снимкята) и Патрик Стептоу започват
Коментари Харесай

На този ден във Великобритания се ражда Луиз Браун първото бебе в епруветка

Британските учени Робърт Едуардс (на снимкята) и Патрик Стептоу стартират работа по създаването на процедурата " ин витро " през 1950 година

На 25 юли 1978 година напъните им най-накрая са увенчани с триумф - ражда се първото " бебе в епруветка ". 

Те се трансформират в национални герои, а новородената Луиз Браун нарекоха " детето на века ". Двамата дружно основават първата клиника в света за лекуване ин витро. 

Оттогава шумът поутихна, а лаборатории за изкуствено оплождане се появиха по целия свят, давайки вяра на обезверени двойки с репродуктивни проблеми. Сега броят на децата, появики се на бял свят вследствие на " екстракорпорално оплождане " или както е известно - " ин витро ", са милиони.

Днес от 20% до 30% от случаите с оплождане ин витро са сполучливи.

Многобройните изследвания демонстрират, че родените след ин витро деца са здрави толкоз, колкото и другите. Нещо повече - тестванията демонстрират, че равнището на умственото развиване на " бебетата от епруветка " е по-високо от това на естествените деца, може би тъй като родителите отделят повече внимание на тези добити мъчно деца, съобщи OFFnews.bg.

А през 2010 година Нобелова премия за медицина и физиология бе присъдена на Робърт Едуардс (Стептоу умря през 1988).

" Неговият принос съставлява крайпътен камък в развиването на модерната медицина. Неговите достижения спомогнаха за лекуването на неплодородие, здравно положение, от което страда огромна част от човечеството, в това число повече от 10% от всички двойки в света ", обоснова решението си Нобеловият комитет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР