Британските тайни служби MI5 предупредиха, че най-малко 10 000 британски

...
Британските тайни служби MI5 предупредиха, че най-малко 10 000 британски
Коментари Харесай

Британските тайни служби предупредиха за шпиони в LinkedIn

Британските секрети служби MI5 предизвестиха, че минимум 10 000 английски жители са били „ заговорени “ от шпиони на враждуващи страни под подправена идентичност в обществените мрежи. MI5 не са удостоверили, само че по информация на БиБиСи от неизвестен източник става въпрос за притежаваната от Microsoft платформа за служебни контакти LinkedIn.  MI5 предизвестяват, че сходни контакти може да доведат до шерване на комерсиална, фирмена или друга загадка или сензитивна информация.

Броят на подправените профили е от „ промишлен “ порядък, съобщи Би Би Си.

Сред 10-те хиляди души има такива съвсем във всеки държавен отдел, както и измежду главните промишлености. Те постоянно са примамвани да споделят конфиденциална информация с покана за фиктивни бизнес пътувания.

„ Никой не е защитен от опасността да бъде манипулиран в обществените мрежи “, се споделя в известие на MI5.

LinkedIn заяви, че приветства акцията за повишение на бдителността.

Британските секрети служби приканиха хората, които се съмняват в контактите да рапортуват и по този начин да оказват помощ за премахването на подправените профили.

„ От началото на пандемията доста хора работят от у дома, заради което чиновниците стават по-често обект на измами от враждебни секрети служби или престъпни организации в обществените мрежи “, разяснява Доминик Фортескю, държавен специалист по сигурността.

Вече има доказани такива случаи. Бившият чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Кевин Молори беше наказан на 20 години затвор за това, че е издал загадка информация на Китай през LinkedIn.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР