Британските социологически агенции са изправени пред голям проблем докато страната

...
Британските социологически агенции са изправени пред голям проблем докато страната
Коментари Харесай

Въпрос на доверие: Брекзит изправи социолозите пред трудна задача

Британските социологически организации са изправени пред огромен проблем до момента в който страната наподобява върви към избори – Брекзит разбърка обичайните политически съюзи и за тях е по-трудно от всеки път да схванат дали гласоподавателите им споделят истината, написа " Ройтерс ".

Агенциите, доста от които подцениха поддръжката за Брекзит на референдума през 2016 година, вършат промени по отношение на това кого и по какъв начин питат и тестват нови способи да опознаят гласоподавателите по-добре.

На фона на продължаващата неизясненост към Брекзит, залогът е висок. Но предизвикващият разделяне спор дали и по какъв начин да се излезе от Европейски Съюз усложни организациите в задачата им да намират по няколко хиляди души, които да отразяват настроението на милиони гласоподаватели.

На изборите през 2017 година повече гласоподаватели минаха сред двете съществени партии, в сравнение с които и да било предходни избори от 1966 година насам, сподели Британското изборно проучване. Колкото повече хора трансформират мнението си, толкоз по-трудно е да се изкара представителна извадка.

Сега хората минават сред повече партии, а Брекзит изкарва на напред във времето нови и по-малки обединения, като Партията на Брекзит и проевропейската Либерални демократи, и държанието на гласоподавателите става по-непредвидимо.

Днес според от това кое от към половин дузина водещи социологически изследвания погледнете, консерваторите на премиера Борис Джонсън са или с 15 процентни пункта пред опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин, или са наедно с тях.

Всички партии желаят предварителни избори, само че имат разнообразни отзиви по кое време би трябвало да се проведат те.

Грешни мемоари

Дори и информацията по какъв начин хората са дали своят вот последния път, която е основна за намирането на представителна извадка, може да се окаже ненадеждна.

Точно след изборите през 2017 година 41% от респондентите споделиха, че са дали своят вот за лейбъристите. Две години по-късно делът на същите тези респонденти, които са споделили, че са подкрепили лейбъристите, е паднал до 33%, споделя YouGov, предполагайки че това може да се дължи просто на забравяне или на предпочитание хората да се показват като подкрепили спечелилата партия.

Адам Дръмонд, началник на отдела за политически социологически изследвания в Opinium, сподели, че неговата организация получава по-точни резултати, когато първо пита хората дали са дали своят вот на предходни избори, вместо когато изрежда партии, за които може да са дали гласа си, дружно с опцията " не гласувах ".

Други пробват да съберат нова информация, с цел да измерят по-добре скритото държание. Deltapoll споделя, че търси способи да мери " прочувствения отзив " по отношение на избрани партии и политически въпроси, с цел да разбере по-добре държанието на гласоподавателите и да показа по-точна картина по какъв начин ще гласоподават.

Намеренията за гласоподаване на човек, който реагира разпалено на всеки въпрос, в това число и във връзка с политическите пристрастия, може да получат по-малка тежест, в сравнение с тези на един като цяло безучастен гласоподавател със мощна обвързаност към подкрепяната от него партия, добавя Deltapoll.

Иновативни

Типичните политически социологически изследвания разчитат на сред 1000 и 2000 отговора, организират се онлайн и дават единствено моментна фотография на публичното мнение.

" Искаме хората да имат доверие в социологическите изследвания, само че желаеме и да се отнасят към тях с нужното схващане за техните ограничавания ", акцентира шефът по изследванията на Ipsos MORI.

Всичко зависи от качеството на първичния набор от данни. Извадките се сортират от огромни групи вероятни респонденти съгласно променливи величини, вариращи от главното, като възраст, пол и приходи, до доста по-задълбочени данни като предходни гласувания и равнище на обучение.

YouGov и Ipsos MORI споделят, че преглеждат по-внимателно политическата ангажираност и просветителното равнище на техните респонденти.

Survation, YouGov и други организации също тестват по-усъвършенствани разбори на данни, с цел да направляват в английската изборна система, учредена на изборни региони, а не на съразмерно посланичество.

Техниката, позната като MRP (Multilevel Regression and Post-stratification), бе първият знак през 2017 година, че консерваторите може да не получат безусловно болшинство. YouGov споделя, че тази техника комбинира информация от респондентните с предходни резултати от социологически изследвания, статистически данни за популацията и публични статистики, с цел да се изготви разбор място по място за метода, който гласоподава всеки изборен регион.

Този тип анкети, въпреки да не са съвършени, евентуално ще се наблюдават деликатно идващия път, когато Англия се насочи към урните.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (762)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР