Британските служби за борба с тероризма съобщиха вчера, че са

...
Британските служби за борба с тероризма съобщиха вчера, че са
Коментари Харесай

Британската полиция е събрала 400 предмета във връзка с убийството с „Новичок“

Британските служби за битка с тероризма оповестиха през вчерашния ден, че са събрали над 400 предмета, които могат да имат директна или косвена връзка с следствието на убийството на британката Даун Стърджис, която бе отровена „ Новичок “ в Югозападна Англия, съобщи Ройтерс.

44-годишната Стърджис умря на 8 юли, малко повече от седмица, откакто беше изложена на огромна доза от същото нервнопаралитично вещество, с което през март бяха отровени някогашният съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия.

Нейният сътрудник – 45-годишния Чарли Роули от град Еймсбъри, който се намира на няколко километра от печално известния Солсбъри, продължава да се възвръща в болница, откакто до неотдавна беше в сериозно положение.

В петък английската полиция заяви, че в дома на Роули е била открита дребна бутилка, която се счита за първоизточник на отравянето. По-късно следователите подчертаха, че забележителен брой от събраните 400 предмета са „ евентуално нечисти " и са предадени за лабораторен разбор.

„ Продължава работата по определяне на произхода на нервния сътрудник, с цел да се разбере дали той е от същата партида, която е била употребена при офанзивата против Сергей и Юлия Скрипал през март. ”, обявиха от полицията.

Англия и нейните съдружници упрекнаха Русия за нападението, като казусът докара до най-голямото експулсиране на съветски дипломати от западни страни от Студената война. Москва отхвърли обвиняванията и предприе реципрочни ограничения, изгонвайки същият брой западни дипломати.

Вчера съветското посолство в Лондон прикани Англия да показа информация за веществото, употребявано при отравянето.

„ Бихме желали английската страна да показа информация за типа на употребяваното вещество и връзката сред този случай и другите мистериозни отравяния, които се случиха наоколо до  секретната химическа лаборатория в Портън Даун “, се споделя в изказване на посолството.

От офиса на английския външен министър обявиха, че чакат при започване на идната седмица в страната да дойдат самостоятелни специалисти от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), които да потвърдят вида на нервнопаралитичното вещество, довело до гибелта на  Даун Стърджис.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР