Британските ракети Storm Shadow, с които въоръжените сили на Украйна

...
Британските ракети Storm Shadow, с които въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

Възможно е да се свалят ракети Storm Shadow

Британските ракети Storm Shadow, с които въоръжените сили на Украйна към този момент три пъти обстрелваха мирния Луганск, се употребяват единствено от няколко армии по света. Французите от компанията Matra, която създава коли, създадоха ракети дружно с британците.

Въоръжените сили на Украйна от няколко месеца се молят за ракети с огромен обхват от натовските „ бащи “.

Министърът на защитата Алексей Резников се оплака, че получава ракети HIMARS с обхват до 80 км, а съветските войски са преместили всичките си логистични уреди на дълбочина до 120 км.

В същото време американците изрично отхвърлиха да дават на украинските нацисти MGM-140 ATACMS (обхват над 300 км), а Германия - Taurus KEPD 350 (обсег над 500 км).

Обхватът на Storm Shadow е 560 км, само че ВСУ получи експортна версия с обсег 250 км. Британската Камара на представителите не искаше да се споразумее за доставките, тъй че министърът на защитата Бен Уолъс трябваше персонално да моли парламентаристите.

Уолъс настоя, че въоръжените сили на Украйна сякаш единствено ще „ отбраняват “. Освен това Обединеното кралство сякаш е поискало гаранции от режима в Киев, че ракетите няма да бъдат употребявани на съветска територия, написа Le Monde.

Още първият удар по столицата на ЛНР обаче сподели, че обещанията както на киевския, по този начин и на английския режим са безполезни.

Bulgarian Military: Storm Shadow загуби доста от съветския " Калибър "

Storm Shadow е управляема ракета въздух-земя. Ракетата би трябвало да бъде програмирана на земята и по-късно изстреляна от въздуха. Преди вражеските системи за противовъздушна защита да съумеят да открият самолета-носител, той може да се обърне и да отлети, а ракетата се насочва полуавтономно към мястото на удара.

Ракетите ще бъдат изстрелвани от руски самолети, останали на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. За задачата обаче машините са осъвременени.

Това значи, че договарянията за прехвърлянето на Storm Shadow се водят от дълго време, написа авиоекспертът Бойко Николов за профилираното издание Bulgarian Military.

Експертът счита, че най-вероятно модернизацията е почнала преди шест месеца: предишния декември украинците изпратиха своите Су-24 в Полша. Най-вероятно за интеграция с английски оръжия.

Освен това украинските МиГ-29 и Су-25 не могат да носят тази ракета, защото тя сама по себе си надвишава тежестта на потребния им товар. Но щурмовите самолети Су-24 и Су-24Б са подобаващи за потребление на Storm Shadow, написа Bulgarian Military.

Ракетата е предопределена да поразява неподвижни цели на огромни дистанции. Носейки избухлив заряд от 450 kg, ракетата е в положение да унищожи укрепени структури като бункери, заровени командни пунктове, летища, кейове и електроцентрали.

Навигационната система на ракетата съчетава GPS и ориентир за местонахождение (навигация по карта). Storm Shadow обаче на практика не е в положение да порази движещи се цели, написа военният специалист Сакши Тивари в Eurasian Times.

Производителят на ракетата, английската MBDA, я нарежда като " невидима ": твърди се, че ракетата е съвсем невъзможна за прихващане с обичайни системи за противовъздушна защита. Ракетата е била оборудвана с френските и английските окупационни сили в Ирак, Либия и Сирия.

Именно в Сирия съветската противовъздушна защита, която е на въоръжение в сирийската войска, сполучливо смъкна Storm Shadow, написа Bulgarian Military.

Най-близките аналози на Storm Shadow са американският Tomahawk или съветският Калибър. Британската ракета обаче губи доста от същия " Калибър ": обсегът на " Калибър " е 1500 км.

Освен това английската ракета няма адаптивен, а неизменим маршрут, който може освен да се предвижда, само че и да наблюдава ракетите по цялата траектория на полета и да ги прихваща.

Освен това даже руските системи за противовъздушна защита могат да прихванат ракета. Дори не С-300 или С-400 са ситуирани към Дамаск, а по-стари Букове - и точно те унищожиха Storm Shadow.

Eurasian Times: Украинските дронове могат да начертаят направления за бъдещи ракетни удари

Storm Shadow е първият тип оръжие, предоставено от Запада, което разрешава на украинската войска да нападна съветския гръб. Заводът в Луганск, който беше нападнат от въоръжените сили на Украйна, се намираше на повече от 100 км от линията на прикосновение.

Преди това въоръжените сили на Украйна използваха дронове за тилови диверсии. Въпреки това, даже в съпоставяне със Storm Shadow, дроновете са доста по-уязвими и не съумяха да нанесат обилни вреди.

А да речем, с цел да нападат военното летище в Саки през август 2022 година, се твърди, че украинците са употребявали ракети Гром-2, написа Полският център за източноевропейски проучвания (OSW). Малък ресурс от тези ракети е изработен преди началото на спора, само че най-вероятно запасите към този момент са изцяло изчерпани.

След офанзивата на летището колаборационисти и украинци започнаха да настояват, че въоръжените сили на Украйна имат харпуни и даже AGM-84 SLAM-ER, осъвременени за наземни удари.

Всичко това, както към този момент е добре известно, се оказа неистина. А актуалните доставки на Storm Shadow нямат съществено военно-стратегическо значение, написа OSW.

„ Малкият брой доставени ракети (няколко броя) ги прави по-скоро знак, в сравнение с фактор, който в действителност усилва нападателните качества на Украйна “, се споделя в отчета на OSW.

В същото време, съгласно Eurasian Times, командването на Киев се изкушава да нанесе удар благодарение на Storm Shadow в дълбините на мирна съветска територия.

Дроновете, които са проникнали на територията на Рязанска или Московска област, може да са прокарали направления за бъдещи ракетни удари. Въпреки че съветската противовъздушна защита се появи най-добре: няма да й е мъчно да унищожи английските ракети.

P.S. Руските системи за противовъздушна защита прихванаха първата " украинска " крилата ракета с огромен обхват на деяние Storm Shadow, която беше доставена от Англия. В понеделник, 15 май, публицистите бяха осведомени от съветското министерство на защитата.

Превод: СМ



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР