Британските работници се готвят за най-голямото повишаване на заплатите през

...
Британските работници се готвят за най-голямото повишаване на заплатите през
Коментари Харесай

На Острова предстои голямо повишаване на заплатите. Но има един сериозен риск

Британските служащи се готвят за най-голямото повишение на заплатите през последното десетилетие, откакто влезе в действие по-висока минимална работна заплата, демонстрира изследване на Английската централна банка (АЦБ).

През предходната седмица институцията съобщи, че лихвите ще би трябвало да се покачат по-скоро и с повече от предстоящото, с цел да управляват по-високата от заложената инфлация.

Растежът на заплатите във Англия е безсилен след финансовата рецесия. Но с най-ниската безработица от 1975 година и с наклонността от ден на ден европейци да идват в страната, с цел да изпреварят Brexit, централната банка счита, че заплащането стартира да се покачва.

 Заплатите във Англия се покачват макар Brexit
Заплатите във Англия се покачват макар Brexit

2018 година стартира позитивно за работещите на Острова

Фирмите считат да предложат нарастване от приблизително 3.1% - най-високото от 2008 година - спрямо 2.6% през предходната година, демонстрира годишното изследване на банката.

Най-много ще се вдигне заплащането в потребителските услуги, където множеството чиновници получават сума към минималната работна заплата.

Минималната заплата във Англия за хората над 25-годишна възраст ще нарасне с 4.4% през април до 7.83 паунда на час, а заплащането на някои по-млади служащи ще се усили с над 5%.

 Доходите на британците ще спадат съвсем 5 години без спиране
Доходите на британците ще спадат съвсем 5 години без спиране

Заплатите няма да се върнат на предкризисните равнища чак до 2025 година

Високоплатените чиновници е по-малко евентуално да се възползват от това, защото предприятията се пробват да лимитират главното нарастване на заплатите на управлението до 1-2%, с цел да понижат общите заплати, настояват от АЦБ.

Бизнесът регистрира натиска върху разноските от по-високите наложителни пенсионни вноски, нарасналата инфлация, неналичието на задгранични служащи и компликациите при набирането и задържането на личен състав.

" Очакванията, че Английската централна банка ще увеличи лихвените проценти през май, евентуално ще бъдат подхранвани от техните районни сътрудници, които регистрират нарастване в междинното възнаграждение по трудовите контракти ", споделя икономистът Хауърд Арчър от Ernst & Young Item Club.

 Храните нарастват двойно по-бързо от растежа на заплатите във Англия
Храните нарастват двойно по-бързо от растежа на заплатите във Англия

Коледната софра ще излезе много по-скъпа за британците тази година

Британската инфлация доближи най-високото си равнище в последните 5 години в края на 2017 година, поради обезценяването на паунда след гласуването за Brexit, което усили цената на вноса. Дори в случай че този резултат отслабне, централната банка чака инфлацията да спадне постепенно, до момента в който вътрешният напън се увеличи.

Повечето икономисти чакат от АЦБ да увеличи лихвите с четвърт процентен пункт до 0.75% през май, а финансовите пазари виждат към 50% късмет за по-нататъшно повишаване преди края на 2018 година

Прогнозата на банката от предходната седмица планува, че годишният растеж на заплатите ще доближи 3% до края на 2018 година, от 2.5% през ноември до 2017 година

 Английската централна банка подвига лихвите по-рано от предстоящото
Английската централна банка подвига лихвите по-рано от предстоящото

Лондон готви стягане на паричната политика, с цел да защищити стопанската система от прегряване
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР