Британските продажби на дребно са скочили за втори пореден месец

Британските продажби на дребно са скочили за втори пореден месец ...

Ръст на продажбите на дребно във Великобритания.


Британските продажби на дребно са скочили за втори пореден месец през май, изпреварвайки очакванията благодарение на кралската сватба и топлото време, сочат публикуваните днес данни, цитирани от Ройтерс.

Данните предизвикаха поскъпване на британската лира, тъй като инвеститорите ги приеха като знак, че икономиката се възстановява от резкия спад в началото на годината, което накара централната банка да отложи повишаването на основната си лихва.

Обемът на продажбите на дребно е нараснал на месечна основа с 1,3 процента, изпреварвайки всички очаквания на анкетираните икономисти, спрямо преразгледан нагоре растеж на показателя от 1,8 на сто за април, уточни британската статистическа служба.

Супермаркетите и другите вериги за търговия на дребно посочиха, че потребителите са харчили повече за храна и домакински стоки преди сватбата на принц Хари и Меган Маркъл в средата на месеца, добави службата.

За тримесечния период от април до май продажбите са се увеличили с 0,9 процента спрямо 0,2 на сто за трите месеца до април - период, който обхващаше силни снежни бури и необичайно ниски температури.

Спрямо година по-рано обемът на продажбите е бил 3,9 процента, най-голямото нарастване от над година, като показателят отново изпреварва прогнозите.

Източник: БТА

Източник: manager.bg