Британските мивки наистина имат такава особеност и за нея има

...
Британските мивки наистина имат такава особеност и за нея има
Коментари Харесай

Знаете ли защо английските мивки са по-различни от нашите?

Британските умивалници в действителност имат такава специфичност и за нея има няколко пояснения. Нито едно от тях не е изключително практично от днешна позиция. За да ги изясним ще би трябвало да се върнем обратно във времената, когато домовете са нямали умивалници. А това не е чак толкоз от дълго време, като се замислим. Как е ставало миенето в миналото? С кана с вода и легенче, железно. Каната е затоплена, само че тъй като не е ясно тъкмо какъв брой топла вода ще ти би трябвало, имаш и студена кана. Изливаш водата в легенчето, след това разреждаш до нужната температура. Знаете по какъв начин става работата. След това се бръснете, миете си ушите, лактите, краката. Обикновено всичко това едновременно, в определена от вас поредност. После водата се изхвърля през прозореца. Това е напълно естествена хигиенична процедура, сходна на нощното гърне. Ето по какъв начин, преди да има мивка, е имало две кани и легенче.
Обаче технологиите се развиват, водоснабдяването и канализацията също. И не щеш ли в домовете стартират малко по малко да се появяват умивалници. Те са с по едно кранче студена вода. Централно топла вода няма към момента. Топлоелектрическа централа малко по-късно. Малко като на село е. Говорим за началото на XІX век. Водоснабдяването по домовете е от почти началото на 1800-та година. Обаче не минава чак толкоз доста време и хората стартират да си греят вода в котелно помещение или в огромни бойлери в самите си къщи. Тръбите на тази вода доближават също до мивката, тя нормално не е в множествено число в един дом. Не че в този момент не може да се разминеш от умивалници вкъщи, само че в миналото е била единствено една. И ето ви два крана - един за топла, един за студена. През 1880 година е фиктивен смесителният кран или както ние му викаме смесителната батерия, тъй като ни зарежда с прелестни страсти. Измислил я е англичанин, но в Канада.
Защо, откакто от 1880 година имаме смесителен кран за топла и студена вода, към този момент канализацията е налице и има бойлери, в Англия до ден сегашен се мъчат с тази процедура? Защото миенето там не е предопределено да става с течаща вода. Вие ще кажете: Аха, да пестят водата, тъй като е скъпа. Не толкоз да я пестят, едвам се защищават. Всичко това е уредено в един закон за водата, цялостен с какви ли не разпореждания. Според него системата с топлата вода крие опасности от заразяване и не трябва да се смесва със студена. Говорим за края на XІX век. Днес такива опасности от дълго време няма, обаче англичаните не са хора, които ще си трансформират един прекрасен обичаен закон току-тъй, единствено тъй като са измислени ПВЦ тръбите и смесителната батерия. Щом в миналото Британският парламент е дал своя вот сходен акт, значи по този начин би трябвало да бъде.
Ето по какъв начин от чисто юридически традиционализъм и известно имперско твърдоглавство те не престават да се мъчат с миенето, тъй като няма нищо по-неудобно от това да ти тече ледена и гореща вода по две разнообразни кранчета. Но законът си е закон. Така го схващат в Англия. Ето ви същинската причина да имат мивка с две кранчета. Просто хората си обичат законите.
Автор: Драгомир Симеонов, dariknews.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР