Британските и българските служби ще разследват съвместно дали има ли

...
Британските и българските служби ще разследват съвместно дали има ли
Коментари Харесай

​Британските и българските служби ще разследват съвместно случая Гебрев

Британските и българските служби ще проверяват взаимно дали има ли връзка сред отравянето на съветския разузнавач Сергей Скрипал в Солсбъри и на българския предприемач Емилиян Гебрев в София.Това стана ясно след среща на английския дипломат у нас Ема Хопкинс с премиера Бойко Борисов, основния прокурор Сотир Цацаров и вътрешния министър Младен Маринов.

Какво е посочило следствието досега - заключи Цветелина Катанска.

Един от обвинените за присъединяване в отравянето на съветския разузнавач Сергей Скрипал и неговата щерка във Англия е идвал три пъти в България през 2015 година През същия интервал е бил натровен и българският оръжеен производител Емилиян Гебрев. Според негов сигнал до прокуратурата сред двата случая може да има връзка. Именно това ревизират проверяващите органи и на двете страни - Англия и България.
Ема Хопкинс, н.п. Ема Хопкинс, дипломат на Англия в България: От няколко месеца работим в тясно съдействие с българските управляващи и служби по следствието.
Всички други партньорски европейски служби взимат под изключително внимание всевъзможни съмнения за интервенция на съветски служби в Европа и Англия има своя богат опит изключително с следствието на случая " Скрипал ".

Посланик Хопкинс изясни обаче, че към този миг не може да бъде изнесена информация по случая, защото следствието продължава. Данни за случая с отравянето на Емилиян Гебрев изнесе основният прокурор Сотир Цацаров.

Сотир Цацаров, основен прокурор: До Англия са изпратени Еевропейска заповед за следствие и съответни писма, които да обезпечат легалната основа на взаимоотношението сред българските и английските управляващи. Всякакви изказвания внушения за безучастие по следствието, всевъзможни изказвания за това, че случая надали не е бил оставен встрани и по него не се е работило от българските служби - меко казано не дават отговор на истината.
Емилиян Гебрев е вечерял с полски бизнес сътрудници в столичния хотел " Кемпински ". Ден по-късно е признат в тежко положение във Военна болница. Отровени се оказват още изпълнителният шеф на неговата компания " Емко ", а четири дни по-късно и синът му.
Сотир Цацаров,главен прокурор: Заключенията от токсикохимичните експертизи са посочили, че от работено кафе в кафе машината в дома на господин Емилиян Гебрев, както и в органична материя, в случай че би трябвало да бъде напълно точни - в повърната храна от неговия наследник и следи по облеклата му, има следи от хлорпирифос. Хлорпирифосът съгласно тези експертизи съставлява инсектицид, който е мощно методичен и се употребява за битка с вредители по земеделските култури.
Високо наличие на хлор е намерено и по рукола в салата на Емилиян Гебрев, която той е ял в деня на отравянето си в хотела. Разследван е земеделският производител, доставил салатата, само че заключенията са били, че отровният препарат е в дребни количества, които не биха довели до отравянето на Гебрев.

Така следствието е било спряно до октомври 2018 година когато основният прокурор е получил писмо от Гебрев с молба да бъде потърсена връзка със случая " Скрипал ".
Сотир Цацаров, основен прокурор: Още на другия ден желаех от Софийска градска прокуратура информацията по спряното произвеждане и следствието беше обновено. От разпитът извършен на другия ден след обновяване на делото на 16 октомври дава за първи път информация за това, че директно след случая е поръчано от него посредством ВМА проучване във финландска лаборатория, заплатено от самия него.
Изследването удостоверява съществуване на фосфороорганични съединения, които се съдържат в избрани пестициди, само че не е открит съответният. Според лабораторията обаче употребяваното вещество не е в листата с химическите оръжия, неразрешени за потребление.

В същото време паралелно Цацаров изнесе и обстоятелства, свързани с лицето Сергей Федотов, за който се допуска, че взел участие в отравянето на Сергей Скрипал и е обвързван с Главното разследващо ръководство на съветската войска. По данни на основния ни прокурор, Федотов е идва три пъти в България през 2015 година, в това число и през интервала, когато е бил токсичен Емилиян Гебрев.

Сотир Цацаров: Установява се всички моменти от неговото престояване на българска територия, пребиваване в хотели, контакти с български жители, като е събрана забележителна по размер информация
Разследването продължава.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР