Британските депутати отхвърлиха и четирите алтернативни варианта на сделката за

...
Британските депутати отхвърлиха и четирите алтернативни варианта на сделката за
Коментари Харесай

Oтхвърлиха и четирите алтернативни варианта на сделката за Брекзит

Британските депутати отхвърлиха и четирите различни разновидността на договорката за Брекзит, препоръчани за гласоподаване, pпредаде Българска телеграфна агенция.

По време на дебатите голи протестиращи прекъснаха съвещанието на английския парламент. Дебатите бяха нарушени от 11 мъже и дами в нищожно облекло. Те в действителност не стачкуваха против напускането на Европейския съюз. Каузата им беше обвързвана с измененията в климата и незадоволителните ограничения, които взимат политиците, с цел да се борят с тях.

Депутатите се бяха събрали, с цел да търсят различен вид на Брекзит, на този, предлаган от премиера Тереза Мей.

За гласоподаване бяха препоръчани по принцип общо 8 различни разновидността с малко название от Ей до Ейч (латински букви А-Н). От тях в последна сметка ръководителят на Народното събрание Джон Бъркоу утвърди за избор четири - Си, Ди, И и Джи (С, D Е и G). Предложение Си на консерватора Кен Кларк задължаваше държавното управление да договаря за непрекъснат и изчерпателен за Обединеното кралство митнически съюз с Европейски Съюз като част от договорка за Брекзит. Това би дало на Обединеното кралство опция за по-тесни търговски връзки с Европейски Съюз и би понижило потребността от някои инспекции по ирландската граница.

Предложението беше отхвърлено с 276 гласа "против " против 273 гласа "за ", т.е. единствено с три гласа разлика. Миналата седмица същото предложение беше още веднъж отхвърлено в Народното събрание, само че този път с разлика от 6 гласа. Предложението Ди на консерватора Ник Боулс предвиждаше присъединение към Европейската асоциация за свободна търговия и Европейското икономическо пространство. Това означаваше, че Обединеното кралство ще остане част от европейския обединен пазар и ще резервира свободата на придвижване, тъй че английските жители да запазят правото да живеят и работят в Европейски Съюз и противоположното. Това предложение беше отхвърлено с 282 гласа "за " против 261 гласа "против ".

Една от стъпките беше удължение на периода за договаряния по член 50 на Лисабонския контракт, в случай че Англия не разполага с утвърдена договорка за Брекзит до два дни преди датата, на която тя би трябвало да напусне Европейски Съюз. Ако сходно удължение не бъде утвърдено от Европейски Съюз, предлагането предвиждаше в деня преди плануваното излизане от Европейски Съюз, депутатите да бъдат запитани какво избират - излизане без договорка от Европейски Съюз или отменяне на задействането на член 50 и преустановяване на Брекзит. Това предложение беше отхвърлено с 292 гласа "против " против 191 гласа "за ".

След гласуването стана ясно, че Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия е гласувала срещу четирите разновидността.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин пък прикани за нов късмет Народното събрание да гласоподава по предложенията в сряда. Той изрази страдание, че по нито един от разновидностите не е имало консенсус довечера. След вота водачът в Народното събрание на Шотландската националистическа партия предизвести, че наближава денят, в който шотландския народ ще реши своето бъдеще като самостоятелна страна.

След гласуването английският министър за Брекзит Стивън Баркли сподели, че Англия може и да избегне дълготрайно удължение на процеса на Брекзит, в случай че Народното събрание одобри договорката за Брекзит тази седмица. Парламентът към този момент отхвърли на три пъти договорката за Брекзит на Тереза Мей - два пъти в цялостния ѝ тип и веднъж единствено в едната ѝ част.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР