Британските банки увеличават рисковите ипотечни кредити в Северна Англия в

Британските банки увеличават рисковите ипотечни кредити в Северна Англия в ...

Рисковите ипотечни кредити растат в уязвимите на Brexit британски области.


Британските банки увеличават рисковите ипотечни кредити в Северна Англия в момент, когато цените на имотите започват да намаляват, а лихвите да се повишават, съобщава Bloomberg.

Това може да се окаже лоша новина за банките, отпускащи ипотечни кредити в област, чието богатство вече намалява заради напускането на ЕС от Великобритания независимо от това какво споразумение бъде постигнато. Икономиката на областта може да пострада, тъй като кредитополучателите затягат коланите, за да се справят с нарастващите разходи по ипотеките.

На фона на повишаването на опасността от излизане на Великобритания от ЕС без сделка последващо свиване на доходите и повишаване на безработицата може да превърне забавянето на жилищния пазар в региона в рязък спад. Северна Англия, където повечето хора гласуваха за Brexit, е по-уязвима от Лондон при забавяне на икономиката след оттеглянето на страната от ЕС заради по-голямата й зависимост от износа на промишлени стоки.

„Brexit ще бъде много лоша новина за всички области извън Лондон, който е много по-диверсифициран и не толкова зависим от ЕС за благосъстоянието си“, казва Джейн Полард, професор по икономическа география в университета в Нюкясъл. „Финансовата уязвимост ще бъде особено силно изразена в североизточните области. Дори хора с доста разумни доходи, които са силно задлъжнели, няма да имат буфер, ако нещо се обърка“, допълва тя.


Цените на жилищата намаляха с близо 1% в Северозападна Англия през юни спрямо май и се понижиха с 0,3% в североизточните области и с 0,5% в Йоркшир и Хъмбър.

Жилищният пазар се насочва към безизходица, отбелязва Саймън Крофт, брокер в курортния град Харогейт, в допитване, публикувано от Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти. В същото време брокери в Ливърпул и Шефилд предупредиха за забавяне.


В последните години кредиторите увеличават заемите, които отпускат на купувачи на жилища с ниски депозити, тъй като ниските лихви по кредитите и програмите на правителството за стимулиране на покупките повишават търсенето. Това накара изпълнителния директор на Английската централна банка (АЦБ) Алекс Брейзър да заяви през април, че се разхлабва кредитирането за собствениците на жилища.

Още по тематаЦените на жилищата във Великобритания с най-дълъг спад от финансовата кризаЦените на жилищата във Великобритания достигнаха нов рекордМанчестър и Ливърпул са най-бързо растящите имотни пазари във Великобритания
Близо една трета от купувачите на жилища в Северозападна Англия са разполагали с малък депозит, определен от компанията e.Surv като 15% или по-малко, когато са купили или рефинансирали жилищата си през юни. За сравнение, през април те са били малко над една четвърт. В Йоркшир, който според правителството няма да бъде толкова засегнат от Brexit, над 33% от кредитополучателите са имали ниска първа вноска.

Въпреки че британските притежатели на жилище обичайно не спират плащанията по ипотеките си дори по време на рецесия, те ограничават разходите, което потенциално води до задълбочаване на спада. Това може да навреди на икономиката на Северна Англия, тъй като хората, които живеят там, често нямат заделени пари, които да използват в трудни времена.

Жителите на Североизточна Англия, например, имат най-ниското ниво на спестявания и инвестиции в страната, като близо 60% от хората в пълнолетна възраст са притежавали под 10 хил. паунда. За сравнение в Лондон това важи за 47% от местните жители.

„Хората ще предпочетат да използват доходите и спестяванията, които имат, за да платят ипотеката си, така че те най-вероятно ще намалят другите си разходи, започвайки с пътуванията. На първо време това ще повлияе повече на брутния вътрешен продукт, отколкото на жилищния пазар“, казва Исмаил Ертурк, старши лектор по банково дело в Manchester Business School.


Разходите по обслужване на ипотечните кредити също може да нараснат по-бързо от лихвените проценти заради програмата за евтини кредити на централната банка, която приключи по-рано тази година.

„Областите, които ще пострадат най-тежко, ако напуснем ЕС, ще са местата, които на първо място гласуваха за Brexit, където има по-ниско ниво на квалификация и образование“, казва Пол Чешър, преподавател по икономическа география в London School of Economics. „Ако аз бях кредитор, щях да бъда наистина предпазлив в отпускането на кредити за хора с ниски депозити и щях да проуча внимателно състоянието на кредитополучателите“, отбелязва Чешър.

Източник: investor.bg