Британски университетски преподавател подаде оставка в знак на протест срещу

...
Британски университетски преподавател подаде оставка в знак на протест срещу
Коментари Харесай

Бетовен — изложен на риск от деколонизация

Британски академични учител подаде оставка в символ на митинг против " догматичното " отношение към деколонизацията, което стана все по-популярно в образователните институции в страната. Според него поддържането на този метод ще попречи на студентите да учат доста от класиците, написа The Times.

Пол Харпър-Скот преподава история и доктрина на музиката в Лондонския университет Роял Холоуей от 15 години.  Излизането му от академичната среда е изненада за колегите му. Преподаватерят  обясни напускането си с обстоятелството, че е „ надълбоко отчаян “ от „ непрестанно възходящата решителност “ в университетите.  Като образец той цитира едно „ популярно напоследък мнение в музикознанието “, съгласно което

Музикалните произведения от XIX век са артикул на имперско мислене , а класическият музикален канон изисква деколонизация “.

През последните години се налага  догматичен метод на мислене, при който сляпо приети вярвания се постановат чрез като публични унижения, отнемане от естрада и опити за уволняване на учени. „ Имам възприятието, че сходни възгледи към този момент са повсеместни “, споделя Харпър-Скот в прощалното послание блога си.

„ Ако в университетите не остане място за скептицизъм и критично мислене, те няма да извършват потребна функционалност.  Аз не съм оптимист “, призна професорът.

Харпър-Скот означи, че в множеството университети „ работят хора с положителни планове, само че им

 

Липсва кураж и предпочитание да следват истината, накъдето и да води тя “.

„ Заради този догматизъм на следващия ден музикалните катедри могат да спрат да преподават музиката на Бетовен, Вагнер и компания “, предизвести професорът.  „ Едва това би  би подобрило  съществено сегашните условия на живот на хората, които страдат заради сексуалната си ориентировка, религията или расата си “, добави той.

Оставката му е един от най-ярките случаи на възходящо академично неодобрение в отговор на опитите на студенти и някои преподаватели да „ деколонизират “ университетите. 

През март, на фона на апелите за „ деколонизиране “ на музикалния курс, Оксфордският университет разгласи смяна в сегашната си образователна стратегия, която

 

Насърчава превъзходството на белите “, оповестява Daily Telegraph. Според вътрешни документи преподавателите от факултета вземат решение, че класическият репертоар, преподаван в университета, който, наред с други композитори, включва Моцарт и Бетовен, отделя прекалено много внимание на „ европейската музика от времето на робството “.

През последните месеци английските власти обмислят нов закон за академичната независимост, който би трябвало да разреши на учени и студенти да съдят университети, в случай че са безпричинно лишени от правото на естрада. В допълнение, изтъкнати учени започнаха нова акция — „ Възстановената история “, която има за цел да се бори с „ изкривяванията “ и „ очевидно подправените “ тълкования на историята, отбелязва вестникът.

По-рано Мишел Донелан, зам. министърът на образованието, отговаряща за университетите призна, че обстановката в актуалните английски университети ѝ припомня за Съветския съюз.  „ Така наречената деколонизация на образователната стратегия всъщност е цензуриране на историята “, сподели тя пред ​​Daily Telegraph.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР