Британски учени установиха, че генетичната предразположеност играе съществена роля при

...
Британски учени установиха, че генетичната предразположеност играе съществена роля при
Коментари Харесай

Гените са виновни за алколизма

Британски учени откриха, че генетичната предразположеност играе основна роля при възникването на алкохолна взаимозависимост. Изследване извежда определение вариации на гените при феновете на чашката. Резултатите са оповестени в Science Advances, пише  iNews.

Склонността към алкохола се счита за резултат от комплицирано взаимоотношение сред генетични и не генетични рискови фактори. Факт е, че алкохолизмът е обвързван в това число и с генетична обремененост, се удостоверява от многочислени обстоятелства с разграничени от фамилиите си или осиновени  деца, проявяващи податливост към алкохола също както при директните си родственици, без значение от изискванията на живот.

За да дефинират съответните гени, виновни за алкохолната взаимозависимост, екип от английски учени отпред с Андрю Томпсън (Andrew Thompson) и Мунир Пирмохамед (Munir Pirmohamed)от Ливърпулския университет, провели цялостно геномно проучване, в което употребявали данни от биобанката във Англия (125 249 участници) и американската база данни GERA (47 967 участници).

Всички участници били на възраст от 40 до 69 години. Всеки от тях бил помолен да назове броя чаши вино или халби бира, които изпива седмично. За мерителна единица бил определена английската канара за приложимост на алкохол, съгласно която към проблематичната група спадат мъже, употребяващи седмично над 5 бутилки вино или над 25 кена бира, и дами, изпиващи за същото време 3,5 бутилки вино или 15 кена бира.

Бил употребен методът GWAS, допускащ да се търси в човешкото ДНК вариации в гените, наречени еднонуклеотидни полиморфизми. Геномът на всеки човек има милиони вариации, само че в случай че някои съответни от тях се срещат по-често при хора с избрани болести, в сравнение с при здрави хора, това може да е симптом на генетична причина за заболяването.

След като анализирали ДНК на доброволците, учените разкрили шест вариации на гени, присъстващи при всички, попадащи в проблематичната група. Някои от тези вариации към този момент попадали и в други проучвания, свързани с наследствената обремененост.

" При изследването на биологичните последици на генните вариации открихме доказателства, извеждащи някоко общи линии, свързани с другите видове компулсивно държание и зависимости, отвън използването на алкохол ”, декларира Андрю Томпсън. " Сега работим върху други типове зависимости, с цел да можем да изведем сходството им с генетичните особености на злоупотребяващите с алкохол. ”

Екипът специалисти желае да проверим верността на хипотезата, че разпознатите в актуалното проучване гени вземат участие в общи пътища при другите видове зависимости.

Учените се надяват, че резултатите от работата им ще спомогнат при създаването на нови способи за лекуване на алкохолната и други зависимости.

Снимка: pixabay

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР