Британски учени твърдят, че уголемяването на човешкия мозък е резултат

...
Британски учени твърдят, че уголемяването на човешкия мозък е резултат
Коментари Харесай

Защо човешкият мозък е толкова голям?

Британски учени настояват, че уголемяването на човешкия мозък е резултат от провокациите на околната среда, с които предшествениците ни е трябвало да се оправят, оповестиха Франс прес и Асошиейтед прес.

В съпоставяне с хоминидите, мозъкът на Хомо сапиенс е над три пъти по-голям. Според една от най-разпространените теории, той е еволюирал по този начин поради все по-сложния обществен живот, с който индивидът се е сблъсквал.

Както при загадката с яйцето и кокошката, обаче е мъчно да бъде несъмнено, кое се е случило първо. Дали мозъкът е повишен, тъй като индивидът е трябвало да работи дружно със себеподобните, или по-големият мозък му е разрешил да откри по-сложни обществени и културни връзки?

За да разграничат аргументите от следствията, Маурисио Гонсалес-Фореро и Анди Гарднър от университета " Сейнт Андрюс " са създали модел, симулиращ еволюцията на мозъка в разнообразни обстановки (екологични, обществени, спорове сред човеци или групи... ). Така учените са разкрили в какъв подтекст мозъкът нараства като на Хомо сапиенс.

" Констатирахме, че човешкият мозък се усилва, когато е конфронтиран с проблеми в естествената му среда ", написа Маурисио Гонсалес-Фореро в сп. " Нейчър ".

Тези компликации са принудили нашия тип непрестанно да търси нови решения, даже единствено с цел да се храни " в голямата африканска савана, където средата се трансформира сезонно ", или да се запасява с вода, да резервира и обработва храната си, изключително с откриването на огъня.

Макар и сложните условия в околната среда да наподобяват главен мотор в еволюцията на мозъка, би трябвало да бъде добавена и способността предците ни да се учат от другите, както и от личния си опит.

Според компютърния модел към 60 % от уголемяването на мозъка се дължи на оправянето на индивида със средата, като намиране, запазване, готвене на храна и разработване на сечива. Други 30 % се дължат на общите старания за справяне със средата, като взаимния лов. Последните 10 % произлизат от съперничеството в групата.

" Резултатите ни демонстрират, че точно взаимоотношението сред сложните условия в околната среда и културата са определили размера на човешкия мозък ", обобщава Маурисио Гонсалес-Фореро.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР