Британски учени ще изследват гените на хиляди пациенти с COVID-19

...
Британски учени ще изследват гените на хиляди пациенти с COVID-19
Коментари Харесай

Британски учени ще търсят отговор на генетичната загадка на COVID-19

Британски учени ще изследват гените на хиляди пациенти с COVID-19 в опит да разгадаят една от най-странните особености на новия ковид - за какво убива някои хора, а при други не провокира даже леко главоболие. Обект на проучването ще са до 20 000 души, които в този момент или преди са лекувани в интензивно поделение от коронавирус и към 15 000 души с леки признаци на заболяването. Целта на учените е да проследят генетичния код на пациенти, развили болестта до сериозна степен и да го сравнят с генома на хора, преболедували леко или които са се заразили, само че въобще не са боледували. Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в целия свят, информира Ройтерс. 

" Смятаме, че в генома ще има следи, които ще ни оказват помощ да разберем за какво заболяването убива. Бих заложил къщата си на това, че в самостоятелния риск има мощен генетичен съставен елемент. Вероятността да умрете от зараза е мощно кодирана в гените ви, доста по-отчетливо от вероятността да умрете от сърдечна болест или рак ", изяснява Кенет Бейли, доктор в интензивно поделение, който управлява проучването в университета на Единбург. 

Учените предизвестяват, че познанията им за новия ковид, показал се в Китай в края на предходната година, към момента са скромни и все пак те означават, че е поразително по какъв начин той може да бъде гибелен за едни хора и съвсем безопасен за други. Причините за това към този момент остават известни.

Британският здравен министър Мат Ханкок прикани хората да се включат в проучването. " Ако ви поканят да се присъедините към проучването, провеждано от " Дженомикс Ингланд ", апелирам ви, включете се, тъй като по този начин ще разберем генетичните връзки. Всичко това е част от основаването на научния портрет на вируса ", сподели той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР