Британски учени разработват пиле с променена ДНК, така че да

...
Британски учени разработват пиле с променена ДНК, така че да
Коментари Харесай

Генномодифицирано пиле може да помогне в борбата с птичия грип

Британски учени създават пиле с изменена ДНК, тъй че да бъде изцяло резистентно към смъртоносния за индивида птичи грип, в опит за попречване на бъдеща пандемия, съобщи Ройтерс.
Първата кокошка с изменени гени ще се излюпи през тази година в Рослинския институт на Единбургския университет, Шотландия, сподели Уенди Баркли - професор по вирусология в Импириъл колидж в Лондон. ДНК на пилето е изменена чрез технологията CRISPR. Изменението в този случай се състои в унищожаване на части от протеина, от който грипният вирус нормално зависи, което прави пилетата изцяло резистентни към грип.
Замисълът е да се сътвори пиле, което не може да се заразява с птичи грип и което да служи като "буфер сред дивите птици и хората ". Останалата част от гените ще се резервира напълно такава, каквато е.
Световните експерти по инфекциозни болести показват грипната пандемия като една от сериозните аргументи за безпокойствие. Последната пандемична вълна от птичи грип от вирусния вариант H1N1 през 2009/2010 година аргументи гибелта на към 500 хиляди души по целия свят. Испанският грип през 1918 година убива 50 милиона души. Опасението в този момент се състои в това, че смъртоносният вирус може да се придвижи от дивите на домашните птици и посредством тях - върху хората, като мутира в елементарно излъчена пандемична болест.
"Ако успеем да предотвратим преместването на грипа от дивите птици към кокошките, ще можем да спрем идващия източник на пандемия, " сподели Баркли.
В свое проучване от 2016 година проф. Баркли и нейният екип откриват, че пилешкият ген ANP32 съдържа протеин, от който зависи инфектирането с грипен вирус. В лабораторни условия са получени кафези на пиле и опитите са посочили, че тези кафези не могат да бъдат инфектирани с грип.
Институтът в Рослин се прочу през 1996 година с овцата Доли - първото клонирано животно на света. В института са основани и генетично модифицирани и вирусорезистентни свине.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР