Британски учени откриха ген, който помага за откриване на заразени

...
Британски учени откриха ген, който помага за откриване на заразени
Коментари Харесай

Откриха ген, който хваща COVID-19 преди да се появят първите симптоми

 Британски учени откриха ген, който оказва помощ за разкриване на инфектирани с новия ковид в доста начален стадий, преди да се появят първите признаци, съобщи Ройтерс, като цитира изданието " Лансет майкроуб ".

Генът, наименуван IFI27, се задейства в ранните стадии на Ковид-19, когато болният към момента не е показал признаци, сочат данните от изследването на откриватели от лондонския Юнивърсити колидж. Благодарение на него е доста евентуално да се открият хората, които са се заразили след контакт с заболели от новия ковид.

В изследването са взели участие 400 английски здравни служащи, които в продължение на шест месеца всяка седмица попълвали специфични въпросници за признаците на Ковид-19, давали кръвни проби и секрет от носа.

При 41 от участниците, които са диагностицирани с новия ковид, генът IFI27 се задействал по времето, когато PCR тестванията им били позитивни. Някои от тях нямали никакви признаци на инфекцията.

В част от случаите IFI27 може да покаже инфекцията седмица преди позитивния PCR тест, твърди Джошуа Розенхайм от Юнивърсити колидж, който е съавтор на проучването.

Като цяло с проучвания за IFI27 вярно се откриват 84% от случаите на Ковид-19. Тестовете вярно показват и 95% от неинфектираните.

Кръвни биомаркери като IFI27 могат да алармират и за

други вируси, тъй че PCR пробата си остава златен стандарт за диагностициране на Ковид-19.

" Изследването на кръвни биомаркери е доста скъпо ", споделя Розенхайм. " IFI27 предвижда зараза, макар че индивидът няма никакви признаци. Това постоянно се случва преди позитивен PCR тест и по тази причина може да се употребява за следене на контактни лица ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР