Британски турист засне момента, в който лавина се спуска към

...
Британски турист засне момента, в който лавина се спуска към
Коментари Харесай

Видео показа лавина, която се спуска над туристи в Киргистан

Британски екскурзиант снима момента, в който лавина се спуска към неговата туристическа група в петък в планините Тян Шан в Киргизстан.

Публикувайки видеото в Instagram, 26-годишният британец Хари Шимин разказва по какъв начин неговата група от 10 души се разхожда, когато чуват „ звука от бездънен пропукващ се лед “, преди да погледнат нагоре и да видят стената от сняг, която се изстрелва към тях.

Той показва, че е бил леко обособен от групата, когато потегля лавината, предполагайки, че в случай че бяха вървели още пет минути по пътеката, е нямало да оцелеят.

„ Девет британци и един американец на обиколка с екскурзовод в планините Тян Шан в Киргизстан. Току-що бяхме достигнали най-високата точка в прехода и аз се отделих от групата, с цел да направя фотоси на върха “, написа той.

„ Докато правех фотоси, чух звука на бездънен лед, който се пропуква. “
View this post on Instagram
A post shared by Harry Shimmin (@harryshimmin)

Той изяснява, че е забелязал място за заслон тъкмо до себе си, само че признава, че е „ оставил преместването там за последната секунда “, когато лавината потегля. „ Да, оставих го за последната секунда и знам, че щеше да е по-безопасно да се преместя незабавно. Много добре съзнавам, че поех огромен риск “, прибавя той.

Във видеото може да се види пълен пласт лед и сняг, който се изсипва над главата на Шимин, до момента в който той продължава да снима.

„ Бях затрупан единствено с дребен пласт сняг, без нито една драскотина. Зави ми се свят. Знаех, че останалата част от групата е по-далеч от лавината, тъй че би трябвало да е наред. Когато се причислих още веднъж към тях, видях, че всички са в сигурност “, споделя той и добавя: „ Цялата група се смееше и плачеше, щастлива, че е жива. “

Но, споделя той, еуфорията е обагрена от ужаса какъв брой близо е била групата до смъртоносния път на лавината. „ Едва по-късно осъзнахме какви късметлии сме били. Ако бяхме вървели още пет минути, всички щяхме да сме мъртви ".

Видеото на Хари към този момент има 348 000 гледания единствено в Instagram, като е необятно споделяно в Twitter и други обществени медийни платформи, показва вестник Independent.

В следваща обява Шиминn удостовери, че всички забъркани са съумели да изоставен пътеката безвредно и че един член на групата - американка, която е „ разрязала коляното си до коста “ е била лекувана в близката болница.
View this post on Instagram
A post shared by Harry Shimmin (@harryshimmin)

„ След лавината тя язди три часа кон до медицинския център на близката златна мина и беше зашита от доктор там. След това беше в незабавното на локалната болница за известно време, преди да се върне в Съединени американски щати “, изяснява той.

Нарича лавината „ едно от най-лудите прекарвания в живота ми “.

„ Няма да неистина, беше трудно да вървим през следствията от мястото, на което щяхме да бъдем, в случай че бяхме пет минути по-бързи “, споделя Шимин. „ Тази нощ се взирах в покрива на палатката си по-дълго, в сравнение с желая да призная. Много, доста се веселя, че всички оцеляха без супер съществени пострадвания.”
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР