Британски супермаркет стана първия в света, който позволява на клиентите

...
Британски супермаркет стана първия в света, който позволява на клиентите
Коментари Харесай

Плащаш само с вените на ръката си....

Британски супермаркет стана първия в света, който разрешава на клиентите да заплащат за питателните артикули, като употребяват вените от пръстовите си отпечатъци, оповестява Daily Telegraph.

Магазинът на Costcutter в университета Брунел в Лондон е въвел система за идентификация, основана от компанията Sthaler, която разрешава на клиентите да заплащат, употребявайки вената си, с цел да се разпознават.

След сполучливото въвеждане на високотехнологичните скенери за вени на пръста в този магазин, в този момент компанията води съществени договаряния с други огромни английски супермаркети да възприемат метода на пунктовете си за заплащане.

Технологията работи с инфрачервена светлина, с която се сканират вените на пръстите на хората и по-късно свързва тази неповторима биометрична карта към банковите им карти.

След това банковите елементи на клиентите се съхраняват от компанията за разплащания Worldpay по същия метод, по който можете да съхранявате данни за картата си при онлайн извършване на покупки. Така клиентите могат да влязат в супермаркета, без да носят и стотинка и благодарение на вените си да платят покупките единствено за три секунди.

Предишни проучвания откриха, че разпознаването на пръстови отпечатъци, употребявано необятно при мобилните телефони, е уязвимо на хакерски офанзиви и може да бъде копирано даже от петната от пръста, останали по екрана на телефона.

Но Sthaler твърди, че технологията за различаване на вени е най-сигурният биометричен способ за идентификация, защото не може да бъде откраднат или заимствуван. Технологията изисква наличието на индивида, което значи, че в малко евентуален случай на хакване на данните за пръстовите отпечатъци, системата няма да проработи.

Десетки студенти към този момент употребявали системата и се чака още 3000 от общо 13 000 да се включат в програмата до ноември.

Разплащанията с пръстови отпечатъци към този момент се употребяват необятно в Полша, Турция и Япония. Скенерите за вени се употребяват и като метод за достъп до мощно охранявани английски полицейски здания.

Sthaler води договаряния и с нощни клубове и спортни зали, с цел да употребяват технологията за инспекция на участието, и даже с футболни тимове от Висшата лига, с цел да ревизират правото за достъп до ВИП зоните.

Sthaler посочи, че е нужна единствено една минута за първична регистрация в системата и по-късно са нужни единствено няколко секунди да поставите пръста си върху скенер всякога, когато отивате на касата на супермаркета.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР