Британски специалисти, почерпили вдъхновение от природата, са създали роботизирана летяща

...
Британски специалисти, почерпили вдъхновение от природата, са създали роботизирана летяща
Коментари Харесай

Учени създадоха роботизирана “летяща риба“

Британски експерти, почерпили ентусиазъм от природата, са основали роботизирана " летяща риба ", която употребява вода от заобикалящата я среда, с цел да създава газ и да се изстрелва във въздуха, оповестява Фокс нюз, базирайки се на обява в списание " Сайънс роботикс ".

Роботът, кадърен да измине 26 метра във въздуха след " политане ", може да се употребява за събиране на водни проби в рискова среда, да вземем за пример по време на наводнения, или за наблюдаване на океанското замърсяване.

Роботизирани помощници, способни да минават от една среда в друга, са мечтани в сходни обстановки. Изстрелването им обаче изисква мощност, мъчно постижима при дребни роботи.

Създателите на " летящата риба " от лондонския Импириъл колидж са изобретили система, която изисква едвам 0.2 грама калциев карбид на прахуляк в горивната камера. Единствената движеща се част е дребна помпа, която извлича вода от заобикалящата робота среда, да вземем за пример езеро или океан. В резултат на реакцията сред водата и калциевия карбид се получава възпламеняващ се ацетилен, който оказва помощ на робота да се изстреля във въздуха.

Създателите на " летящата риба " с тегло едвам 160 грама са я тествали в друга среда. Тестовете са посочили, че роботът може да се изстреля от водата даже при относително неподходящи условия, за разлика от други сходни машини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР