Британски регулаторен орган реши, че придобиването на британската телевизия Скай

...
Британски регулаторен орган реши, че придобиването на британската телевизия Скай
Коментари Харесай

Според британски регулатор придобиването на Скай от Фокс не е в интерес на обществото


Британски регулаторен орган реши, че придобиването на английската телевизия Скай (Sky) от Туенти фърст сенчъри Фокс (21st Century Fox) не е в полза на обществеността, защото ще даде на магната Рупърт Мърдок и фамилията му прекомерно огромно въздействие върху медиите в страната.

Регулаторът обаче предлага решение, което поражда очаквания, че в последна сметка ще бъде реализирано съглашение на фона на още по-голямата договорка за придобиването на филмовия, телевизионния и интернационалния бизнес на Туенти фърст сенчъри Фокс от американския развлекателен конгломерат Уолт Дисни (Walt Disney), отбелязва Асошиейтед прес.

Предварителното решение Службата по конкуренция и пазари от през днешния ден е най-новата спънка в напъните на Фокс да купи 61 % от Скай, които към момента не има за 11,7 милиарда английски лири (16,3 милиарда долара). Този опит преди шест години не съумя поради абсурда с телефоните, подслушвани от английските вестници на Мърдок.

Решението ще бъде дефинитивно завършено до 1 май, когато службата ще изпрати отчета си до държавното управление, което ще има последната дума по въпроса, отбелязва АП.

Регулаторните управляващи показват, че препоръчаното придобиване буди терзания за въздействието на Мърдок върху английските медии, защото фамилният концерн към този момент управлява Нюз корп ( News Corp.), който пък има вестници като " Таймс " и " Сън ", а договорката ще усили контрола му върху авторитетния ефирен канал " Скай Нюз ". Още преди опита за придобиване на Скай демократични политици твърдяха, че Мърдок има прекомерно огромно въздействие върху публичния спор, като вестниците му постоянно поддържат консервативни дела.

В изказването на регулаторния орган се акцентира, че медиите на Мърдок се гледат, четат или слушат от близо една трета от британците, а делът им като ползване на вести е много по-голям от всички останали медии като се изключи Би Би Си и Ей Ти Ен.

Заради контрола си върху Нюз корп семейство Мърдок към този момент има доста въздействие върху публичното мнение и цялостното придобиване на Скай от Фокс ще ускори още повече тази наклонност, показва службата по конкуренция и пазари.

Евентуалните решения за превъзмогване на възраженията, които предлага органът, включват обособяване на Скай нюз или " поведенчески решения на казуса ", които биха понижили способността на семейство Мърдок да ръководи новинарското наличие на Скай.

Службата отбелязва също по този начин, че приключването на придобиването на Фокс от Уолт Дисни за 52,4 милиарда $ ще отслаби контрола на Мърдок върху Скай и ще понижи терзанията за медийния плурализъм. Няма обаче гаранции, че договорката ще бъде приключена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР