Британски правителствени служители са подправили документи, за да произвеждат фалшиви

...
Британски правителствени служители са подправили документи, за да произвеждат фалшиви
Коментари Харесай

БиБиСи: Форийн офис произвежда фалшиви новини през Студената война

Британски държавни чиновници са подправили документи , с цел да създават " подправени вести " по време на Студената война , демонстрират нови разкрити документи, оповестява БиБиСи.

Отделът за осведомителни проучвания (ИРД) е тайната агитация на " Форийн офис " - външното министерство . В продължение на 30 години те подхранват информацията за публицистите и имат свои осведомителни организации .

Почти 2000 от нейните досиета са трансферирани в Националния списък от началото на 2019 година . Файловете обгръщат началото на 60-те години - разцвета на ИРД, когато са наети сред 400 и 600 души , съгласно Пол Лашмар, създател на " Британската загадка агитация война ".

През 1978 година Лашмар е част от екип от публицисти , които разкриват съществуването на ИРД, като това е първият случай, в който са изобличени подправени документи и вести.

Екипите са финансиран от така наречен " Тайно гласоподаване " - където са употребявани държавни средства , които не са предмет на парламентарен надзор . Част от плана включва работа в чужбина , само че също по този начин се дава информация на учени и репортери, основани в Лондон .

Сред разкритите файлове са описи на доверени публицисти . През 1960 година това е и Нил Ашерсън - млад кореспондент във вестник " Наблюдател ", който е показан пред ИРД от Едуард Кранкшоу, на по-старши експерт по въпросите за Съюз на съветските социалистически републики .

" Бях отведен в лондонски клуб и имахме един много прекрасен обяд с Едуард, аз и този благородник. След като бях прегледан и тестван ... ми беше разрешено да получа бюлетина с вести от източноевропейския артикул ", спомня си Ашерсън.

Информацията от ИРД е доставена на ръка и се третира като загадка , само че " доста бързо открих, че е изцяло безполезна ", защото съдържа " остаряла, доста остаряла " вест, а анализите за " детски ", добавя той.

Лашмар изяснява, че чиновниците на ИРД се " наслаждавали на играта ", състезавайки се с другата страна . Една комплицирана скица включваше подправяне на прессъобщения от Световната федерация на демократичната юноша (СФДМ), подкрепяна от комунистите, основана в Будапеща, добавя той.

През 1963 година африкански студенти в България вършат интернационалните вести . Множество хора напущат страната, претендирайки за расова дискриминация и ИРД взема решение да употребява това за " усилване на възмущението... против страните от блока ".

На подправена бланка, ИРД популяризира прессъобщение до стотици вестници и хора, формиращи публичното мнение - изпращайки известията посредством английската дипломатическа поща, което значи, че ще имат вярното пощенско клеймо.

В прессъобщението - препечатано напълно от осведомителна организация в Занзибар - е включено обидно изказване, че африканците " излизат от тъмнината на джунглата , (те) не са били в положение да схванат, че храната, горивата и облеклата не са свободно налични... "

Африканските студенти са гневни, нигерийският студентски съюз разяснява, че това е декларация за " бяло предимство ".

Няколко седмици по-късно СФДМ упорства, че това е подправена вест .

Повечето от напъните на ИРД са съсредоточени върху задгранични вести , само че от време на време те оперират и в Обединеното кралство . През 1962 година лейбъристкият народен представител за Islington North, Гари Рейнълдс, моли за тяхната помощ.

Той се опасява , че локалната партия на труда е погълната от " добре проведена група от извънредно леви недоволни , евентуално почитатели на Троцки " и желае ИРД да откри всякаква информация за лицата.

ИРД се обръща към службите за сигурност , които оповестяват, че Дороти Хейуърд е била член на Революционната комунистическа партия през 1947 г., че Сидни Любин е одобрил претендент за комунистически съвет през 1951 г. и че Франсис Дън е популяризирал бюлетин на Троцки .

Тази информация е " малко скучна ", написа чиновник на ИРД, чието отчаяние допуска, че е очаквал повече информация. Въпреки това той я предава на Рейнълдс, който остава народен представител до 1969 година .

Не е известно какво изобщо се е случило с хората посочени от ИРД .

Документите демонстрират, че ИРД създава и популяризира изказвания от Международния институт за мир във Виена - няколко пъти.

Също по този начин си измислят плакати от Международния съюз на студентите , които заменят съкращението " Съединени американски щати " с китайски писмени знаци , за да трансфорат антиамериканската нуклеарна акция в антикитайска .

Това е първият път, в който се разкриват лични фалшификации на ИРД . По това време ИРД желае да подчертае подправените документи, създадени от комунистите . Известно е, че те са плодотворни: в един миг сред африканските водачи се популяризират подправени английски документи.

В Северна Корея и Източна Германия такива имитации са създадени в индустриален мащаб , съгласно неотдавна оповестени документи.

" Трябва ли една народна власт скрито да основава подправен или фалшифициран материал ? Не. Ако тоталитарните манипулират нещата... това не значи, че би трябвало да следваме този образец ", разяснява Лашмар пред БиБиСи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР