Британски политици осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди

...
Британски политици осъдиха заплахите на лондонското полицейско управление да съди
Коментари Харесай

Политици критикуват лондонската полиция заради заплахи със съд срещу журналисти, публикували секретни документи

Британски политици осъдиха заканите на лондонското полицейско ръководство да съди публицисти, които разгласяват каквито и да са изтекли поверителни документи, оказали си в тяхно владеене след дипломатическия скандал с английския дипломат в Съединени американски щати, съобщи ДПА.

``
реклама

Лондонската полиция заяви през вчерашния ден, че е почнала следствие на приключването на поверителна дипломатическа преписка, което докара до оставката на посланика на страната в Съединени американски щати Ким Дарък. В бележките, оповестени от английския в. " Мейл он сънди ", дипломатът дефинира администрацията на американския президент Доналд Тръмп като неспособна. След това Тръмп назова Дарък " малоумен " и " пернат ". 

В сряда английският дипломат в Съединени американски щати подаде оставка.

Скотланд ярд заяви, че следствието е поверено на антитерористичния му отдел, защото става въпрос за престъпно нарушение на закона за държавната загадка. Заместник-началникът на лондонската полиция Нийл Басу прикани виновните за приключването на поверителна информация да се предадат, като предизвести, че публикуването на каквато и да е част от останалите изтекли документи " може да се окаже престъпен въпрос ".

" Бих посъветвал всички притежатели, редактори и издатели на обществени и обичайни медии да не разгласяват изтекли документи, които може би са към този момент в техни ръце или може да им бъдат препоръчани, а да ги предадат на полицията или да ги върнат на законния им собственик - държавното управление на Нейно Величество ", уточни Басу в особено изказване. 

Двамата кандидати за идващ английски министър председател - сегашният външен министър Джереми Хънт и любимецът в конкуренцията Борис Джонсън обаче показаха противоречие с тази позиция на силите на реда. 

Хънт написа в Туитър, че полицията и в правото си да проверява приключването на поверителни документи, само че добави: " Категорично пазя правото на пресата да разгласява тези изтекли документи, в случай че публицистите там ги получат и в случай че преценяват, че това е в полза на обществото: това им е работата ".

Джонсън, на собствен ред, излезе с подобен коментар. " Не можем да приемем за вярно вестници или която и да е друга медия, публикуваща такива материали, да се окаже под ударите на правораздаването ", сподели той, като добави, че изтеклите документи, въпреки и да основават неловка обстановка, не съставляват опасност за английската национална сигурност, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР