Британски палеонтолози откриха, че първите сухоземни растения са се появили

...
Британски палеонтолози откриха, че първите сухоземни растения са се появили
Коментари Харесай

Разкриха кога са се появили първите растения

Британски палеонтолози откриха, че първите сухоземни растения са се появили на Земята преди към 500 милиона години, т.е. с над 100 милиона години по-рано, в сравнение с се смяташе преди. Тяхната публикация е оповестена в списание PNAS, съобщи РИА " Новости ".

„ Появата на растенията върху повърхността на Земята коренно е трансформирало нейния климат и образ, неведнъж ускорявайки ерозията на почвите и скалите, внезапно намалявайки парниковите газове в атмосферата, което е довело до захлаждане на климата и други промени. Ние доказахме, че това се е случило в средата на Камбрийския интервал, във времето, когато са се появили и първите сухоземни животни “, споделя Дженифър Морис от Бристолския университет.

Доскоро учените смятаха, че първите дървета са се появили в средата на Девонския интервал, към 400 милиона години обратно. Тяхната поява внезапно е трансформирала образа на цялата планета, трансформирайки я в „ зелена “, запълвайки атмосферата с гигантско количество О2, а също по този начин давайки живот на доста нови типове животни, в това число инсекти и гъби, хранещи се главно с растителна биомаса.

Палеонтолозите към момента не знаят по какъв начин са изглеждали първите дървета. Едва дребен брой вкаменени гори са се запазили до ден-днешен. Тяхното изследване демонстрира, че това са били много причудливи създания. Вместо листа те са имали фотосинтезираща кора, а външно припомнят дърветата джуджета в актуалната тундра.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР