Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид

...
Британски изследователи създадоха формулата на добрия нощен сън, вземайки предвид
Коментари Харесай

Учени откриха формулата на добрия нощен сън

Британски откриватели сътвориха формулата на положителния нощен сън, вземайки поради умората на индивида, прекараното време в леглото, удобството на матрака, броя на часовете им в будно положение, шума, светлината, топлината и дебелината на завивката, оповестява БГНЕС.

Формулата дава оценка на качеството на съня на индивида, която варира от " ужасно " до " въртене през цялата нощ ". Учените се надяват, че тя ще помогне на хората да схванат от какво се нуждаят, с цел да заспят бързо и по какъв начин да спят по-дълго. Формулата, основана от учените от университета в Манчестър в съдействие с компанията The Fine Bedding, е следната: качество на съня = [(T x Bt) + C ] / [ Ha + S + L + (H x D)].

Оценка от две е страховит нощен сън, едно е междинен, а нула е въртене през цялата нощ. Т значи отмалялост и се пресмята въз основа на броя на миналите часове от последния нощен сън минус броя на прекараните в сънливост часове плюс часовете физическо натоварване денем.

Bt значи време в леглото и се пресмята въз основа на часовете в леглото през дадената нощ разграничен на нормалния брой часове в леглото. С е улеснение и се пресмята като възглавница плюс завивки плюс матрак минус девет. Оценките за всяка част от спалното долни дрехи се основават на оценяването им от едно (много неудобни) до пет (много удобни).

Ha е междинният брой часове в будно положение – какъв брой приблизително време прекарваме в будно положение денем. За множеството хора то би било 16 часа. S съставлява шума и включва всевъзможни звуци като се изключи успокояващите шумове, които приспиват хората. Той се прави оценка от едно (много леки звуци) до пет (много мощен неточен, притеснителен шум).

L е светлината и се отнася за всякаква светлина в стаята, в това число осветени часовници, естествена светлина и светодиодно осветяване, като 0,1 е доста лека светлина, а 2 е ярка светлина от синия набор. H е топлината и се пресмята по броя на градусите до 16-17 градуса по Целзий, разграничени на 10. D е пригодеността на завивката към стайна температура – добра покривка може да ни помогне да запазим удобна телесна температура, до момента в който спим даже стаята да е малко по-гореща или студена от естественото.

Пригодеността на юргана се дефинира посредством оценка от нула (отговаря чудесно на стайната температура) до три (не дава отговор добре и ви става или прекомерно горещо, или прекомерно студено). Д-р Пени Луис от университета в Манчестър поучава хората, които желаят добър нощен сън, да стават и да си лягат едновременно всеки ден, да заобикалят дрямките и да вършат доста извършения. Ключови фактори са още топлината, шума и светлината, като доктор Луис поучава хората да спят в хладна стая, към 16-17 градуса по Целзий, а завивката им да им разрешава да дишат, тъй че тялото им да поддържа естествена температура, без да се стига до струпване на влага. Тя добавя, че стаята би трябвало да е колкото се може по-тъмна през нощта. Накрая доктор Луис отбелязва, че удобството е доста значимо за качеството на съня, тъй че хората би трябвало да спят в комфортни постелки.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР